Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kad se pretjera sa sunčanjem

Promjene na madežu: aplikacija mladoj ženi otkrila rak kože

Stiže nam ljeto, a uz to i duga izležavanja na plaži kako bismo bili što tamniji. No, pazite na svoju kožu i madeže kako vam se ne bi dogodilo što i Emmi

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 28.5.2018. u 9:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Većinom smo svjedoci situacija u kojima mobiteli negativno djeluju na naše zdravlje, od zračenja kojemu smo konstantno izloženi do ovisnosti koju smo stvorili prema svemu što nude. No, nekad se dogodi da ti mali pametni uređaji nekome spase život. 

Takvu je sreću imala 37-godišnja Emma Proctor, koja se deset godina svaki drugi dan sunčala kako bi održala tamniji ten. Tako je cijele dvadesete provela na ležaljci, ali je onda morala u ranim tridesetima prestati zbog bora koje su se počele vidno pojavljivati.  

Kada dermatologu spomenemo riječ "sunčanje", prvo je pitanje štitite li i mažete kremama kožu i madeže. Naravno, Emma se nije brinula, a nije posjetila doktora ni kad je primjetila da se jedan madež na donjem dijelu leđa promijenio - počeo ju je svrbjeti, poprimio je drugi oblik i povremeno je krvario. Emma je odlučila preskočiti doktora, jer kako kaže, nije mu željela smetati s time. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, kad se i njen partner složio da madež izgleda drugačije, Emma je odlučila preuzeti SkinVision aplikaciju koja omogućuje provjeru sumnjivih madeža i drugih kožnih izraslina. Nakon skeniranja, aplikacija ju je opozorila na taj madež i uputila je dermatologu. Na posljetku, dijagnosticiran joj je rak bazalnih stanica, tj. bazocelularni rak kože

Nakon što je bila na operaciji, upozorila je sve one koji se previše izlažu suncu kao što je ona nekad. "Imam jako svijetlu put, plavu kosu i plave oči te sam bila svjesna rizika pretjeranog sunčanja, no smatrala sam da ništa ne može poći po zlu", rekla je Emma. "Također, nisam osoba koja često odlazi kod doktora. Stalno gledamo na televiziji kako imaju pune ruke posla pa nisam ja htjela smetati s nečim trivijalnim", dodala je. 

Upravo se čita

Image
od 21:10 sati

Što vas danas očekuje u 'Miriše na ljubav'? Stiže dan odluke o dobivanju skrbništva

Sada cijeni svoju svijetlu put i maže kožu faktorom 50, a kaže kako joj je nevjerojatno što je sve nekad radila kako bi bila malo tamnija. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ublažite simptome

Nizak krvni tlak u trudnoći: koji su uzroci i kako ga povisiti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba