Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MANJA SMRTNOST

Pušači imaju više šanse za preživjeti ako redovito snimaju pluća

Preporuka obuhvaća sve pušače u dobi od 55 do 74 godine koji puše više od 30 godina prosječno najmanje kutiju dnevno i bivše teške pušače koji su prestali puštii prije 15 ili manje godina. U SAD-u je takvih oko sedam milijuna.

Image

pušenje, cigareta pušenje

Foto: Thinkstock
RTL/Hina/ 10.5.2013. u 14:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američko udruženje liječnika koji se bave bolestima prsnog koša izdalo je preporuku da se teške pušače starije od 55 godina upućuje jednom godišnje na snimanje pluća kompjutorskom tomografijom (CT) niskog zračenja kako bi se utvrdilo boluju li od raka pluća.

Preporuka obuhvaća sve pušače u dobi od 55 do 74 godine koji puše više od 30 godina prosječno najmanje kutiju dnevno i bivše teške pušače koji su prestali puštii prije 15 ili manje godina. U SAD-u je takvih oko sedam milijuna osoba.

Kod te populacije utvrđeno je da redovita CT snimanja pluća smanjuju smrtnost od raka pluća.

Istraživanje je obuhvatilo 53 tisuće sadašnjih ili bivših teških pušača i utvrdilo je da CT može smanjiti mortalitet od raka pluća u ovoj visokorizičnoj skupini za 20 posto u usporedbi s onima koji se podvrgavaju samo kontrolnom rentgenskom snimanju pluća ili onima koji nisu redovito kontrolirali zdravlje pluća. CT pronalazi male tumore dok su još operabilni, a koje rentgensko snimanje ne može otkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rak pluća jedan je od najsmrtonosnijih karcinoma i tek 15 posto pacijanata u SAD-u preživi pet godina nakon postavljanja dijagnoze. U trenutku postavljanja dijagnoze rak pluća u velikom broju slučajeva već je metastazirao i više se ne može operirati.

RTL/Hina/ 10.5.2013. u 14:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
opasne zamke

Znate li koje opasnosti krije masturbacija u trudnoći?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba