ZLATNE GODINE NOSE I ODREĐENI RIZIK

Rađanje u četrdesetima: bajka ili kaos? Otkrivamo kakve probleme 'kasna' trudnoća nosi sa sobom

U dvadesetima je rodila dvije djevojčice, a onda joj je u 45. godina roda ponovno pokucala na vrata. Odlučila se upustiti u tu avanturu, a mi vam otkrivamo na kakve je probleme naišla

Sara Markov/ 27.6.2016. u 18:30

Gordana Tišljarić je dvije kćeri rodila u kasnim dvadesetima. Godine su prolazile, s njima je i ideja o još djece nestajala, a onda je u 45. godini saznala da je po treći put trudna. 

"Ta trudnoća se u tim godinama ne planira. Kad sam bila mlađa, mislila sam da ću imati više djece, ali u 45. godini se dogodila trudnoća", dodala je Gordana, medicinska sestra.

Dogodila se i zatekla ju nespremnom. Trebalo je sjesti i dobro razmisliti kako dalje. Nakon početnog šoka i nevjerice, dvojbe više nije bilo.  

"Bila sam par dana u šoku i tad nisam donosila nikakve odluke, ali znala sam odmah da abortus nije rješenje, bar u mom slučaju, ja to ne bi napravila. Samo sam morala par dana da to sebi posložim u glavi", dodaje Gordana.

Kada je sve posložila, javili su se strahovi. Iako je broj trudnoća u 40-ima u posljednjih nekoliko godina porastao, te zlatne godine nose i određeni rizik za zdravlje i majke i djeteta. 

"Ukoliko je žena biološki zdrava i nema bolesti kao što su dijabetes, povišen tlak, to mogu biti normalne trudnoće s normalnim ishodom.  Ono što opterećuje biologiju ovih trudnoća je mogućnost kromosomskih grešaka i zato je tu veliki naglasak na ranu prenatalnu dijagnostiku koja se danas pomakla na kraj prvog tromjesečja", poručuje Ulla Marton, ginekologinja.

Upravo se čita

Image
potresne snimke

Objavljene audiosnimke Matijanićevih poziva: 'Ako za pet dana budete i dalje imali fibru i teže disali, dođite'

Toga je svjesna bila i Gordana. Prijeteći visoki tlak, proširene vene i problemi s kralježnicom. Tomu usprkos nije gubila optimizam. Prošla je sve pretrage koje su pokazale da je i s njom i s bebom sve u redu. 

"Čak sam do 4. mjeseca radila iako imam dosta teški fizički posao jer sam medicinska sestra u kućnoj njezi. Ali i oni su mi izašli u susret pa sam imala lakše pacijente te mjesece kad sam radila. Bilo je pod kraj i teško radi kralježnice i radi nogu, ali nisam išla u bolnicu, redovito sam se kontrolirala, držala sam taj tlak pod kontrolom".

Kao i prve dvije, Gordana je i treću trudnoću odradila školski. I porod je prošao bez problema. No, samo roditeljstvo, kaže, potpuno je drukčije u ovoj dobi. 

"Tada recimo nisam imala toliko vremena. Egzistencija, borba za život i sve. A kada ste ovako u starijoj dobi, mijenjaju se prioriteti", poručuje.

Gordanine kćeri jedva su dočekale malog brata. 

"One su bile od prvog časa oduševljene i stvarno su prihvatile to s veseljem. Starija je bila u gimnaziji i jedva je čekala da kaže svojima u školi, iako sam ja rekla daj čekaj još malo da ja to sa sobom... Ali dobro, i mlađa je, jako dobro su reagirale, od početka su sudjelovale u njegovom odgoju i prematanja i sve sve stvarno", priča nam Gordana.

Stjepan danas ima osam godina, a Gordana u majčinstvu uživa. S više veselja i manje briga nego ranije. 

"Imam i poznanice koje su isto rodile iza 40. godine i zaista uživaju u tome i preporučila bi svima ako im se to dogodi, da se ne dvoume jer stvarno je divno i može se uživati u tim godinama".

Eto drage naše, čule ste. Bez obzira planirate li ili vam se dogodi, za majčinstvo nikad niste prestare. 

Sara Markov/ 27.6.2016. u 18:30

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba