Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Čimbenici rizika

8 stvari koje žene moraju znati o raku endometrija

Karcinom endometrija čest je karcinom kod žena, pa što više znate o ovoj bolesti,veća je vjerojatnost da ćete prepoznati simptome

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 8.6.2017. u 11:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj je rak endometrija odmah iza raka vrata maternice, a u razvijenim zemljama najčešći je maligni tumor ženskih genitalnih organa. Rak endometrija se pojavljuje u maternici. Počinje u sloju stanica koje čine sluznicu (endometrij) maternice i to je ustvari karcinom sluznice maternice.

Rizik obolijevanja raste sa životnom dobi, oko 2/3 oboljenja se javlja u poslijemenopauzi i oko 1/3 u razdoblju perimenopauze. Rijetko se pojavljuje kod žena mlađih od 40. godina. 

Budući da je karcinom endometrija čest karcinom kod žena, što više znate o ovoj bolesti, to je veća vjerojatnost da ćete biti svjesni na koje simptome morate obratiti pažnju jer, što je dijagnoza ranija, povećava se vjerojatnost preživljavanja.

1. Ne zna se točan uzrok nastanka

Točan uzrok raka endometrija je nepoznat. Neki istraživači vjeruju da postoji faktor koji pokreće genetsku mutaciju unutar stanica u endometrijima. Zdrave stanice rastu, množe se, a zatim umiru po određenoj stopi. Abnormalne stanice rastu van kontrole i ne umiru po određenoj stopi. Kada se to dogodi, abnormalne stanice se nakupljaju i tvore tumor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

2. Hormonska neravnoteža povećava rizik

Jedan faktor koji može pridonijeti riziku od raka endometrija je kada postoji promjena u ravnoteži hormona estrogena i progesterona, s povećanjem estrogena koji bi mogao povećati rizik za razvoj bolesti. Ravnoteža između ova dva hormona varira tijekom ženskog menstrualnog ciklusa. Estrogen uzrokuje zadebljanje endometrija za pripremu maternice za trudnoću. Nakon menopauze, jajnici prestanu proizvoditi estrogen i progesteron.

3. Čimbenici rizika za rak endometrija

Postoje određeni faktori rizika koji pridonose promjenama u ravnoteži estrogena i progesterona. To uključuje sljedeće: sindrom policističnih jajnika, pretilost, hormonska terapija u menopauzi koja sadrži samo estrogen - oni uzrokuju veći estrogen i niže razine progesterona u tijelu, rana menstruacija (prije dobi od 12 godina), početak menopauze poslije 50. godine, žena koja nikada nije bila trudna.

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

4. Nenormalano krvarenje iz maternice znak je upozorenja

Upozoravajući znak raka endometrija je abnormalno krvarenje maternice. To može predstavljati dugotrajno krvarenje ili krvarenje između normalnih razdoblja prije menopauze i vaginalnog krvarenja ili krvarenje nakon menopauze. Oko 10 posto žena može primijetiti abnormalan, ne-krvavi vaginalni iscjedak. Drugi znakovi upozorenja mogu uključivati bol u zdjelici, opipljivu masu ili gubitak težine bez truda, koji su češći u kasnijem stadiju raka endometrija.

5. Dijagnosticiranje raka endometrija

Postoji nekoliko dijagnostičkih postupaka za otkrivanje i dijagnozu raka endometrija. To uključuje pregled zdjelice, transvaginalni ultrazvuk, histerektomiju za ispitivanje maternice ili biopsiju tkiva maternice za ispitivanje. Ako se otkrije rak, nastavit će se testiranja kako bi se videjlo u kojoj je fazi i je li se proširio na obližnje tkivo ili druge dijelove tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

6. Mogućnosti liječenja

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja koje mogu uključivati operaciju, zračenje, kemoterapiju i terapiju hormonima. Ženu će pratiti ginekologa i onkolog, specijaliziran za ginekološke karcinome.

7. Ako se rano dijagnosticira, stopa preživljavanja je visoka

Stope prosječnog 5 – godišnjeg preživljavanja iznose 70 do 95% kod stadija I ili II, i 10 do 60% kod stadija III ili IV.  Izlječenje može otežati starost pacijentice, pretilost i prateća oboljenja.

8. Šansa za razvoj raka endometrija povećava se s dobi

Većina slučajeva se javlja u dobi između 60 i 70 godina, ali u rijetkim slučajevima može se razviti prije dobi od 40 godina.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba