Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
od sad moguće i u lijepoj našoj

Revolucija u hrvatskom zdravstvu: nakon vađenja krvi nalaz stiže isti dan na mobitel!

Revolucija u hrvatskom zdravstvu. Već sada neki pacijenti po nalaz krvi ili po novi liječnički recept ne moraju u čekaonicu

Leona Šiljeg/ 14.3.2016. u 19:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U jednom danu izvaditi krv i dobiti nalaz na mobitel? Iako zvuči kao znanstvena fantastika, moguće je i u Hrvatskoj! I to aplikacijom zdravlje.net.

"Mislim da će to biti odlično jer u slučaju kao ja kad imate malu djecu. Mislim da će to biti stvarno super", mišljenje je pacijentice Suzane Horvat Šeb.

"Mislim da je to zaista vrlo vrlo korisno, jer mi pacijenti smo navikli da se nalazi dugo čekaju. Ako mene pitate, ja mislim da je to dobro i da bi trebali svugdje to uvesti", smatra pacijentica Tanja Vranić.

Za sada je to tek pilot projekt u koji su uključene 53 ordinacije liječnika obiteljske medicine. Među njima je i doktor Tiljak. Za razliku od kolega - njemu telefon ne zvoni,  ali s pacijentima stalno komunicira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Naša najviše korištena opcija je zahtjev za ponovljenim receptom. Dakle netko tko je na stalnoj kroničnoj terapiji, nema potrebe da provjerava stanje, zatraži zahtjev za stalnom proskripcijom i to je nešto što bi inače radili pacijenti telefonom", kazao je Hrvoje Tiljak, specijalist opće medicine.

Igor je zakoračio u deveto desetljeće i najstariji je pacijent koji koristi ovu aplikaciju.

Upravo se čita

"Ova aplikacija znači jako puno, jer jako puno smo u stanju rješiti putem pitanja i odgovora, a ako treba onda me se naruči. Najčešće tražim da mi se daju lijekovi ili eventualno neki savjet", kazao je  korisnik aplikacije zdravlje.netIgor Čatić.

Kaže, nedostatak joj je jedino što svaki put mora unositi korisničko ime koje ne može zapamtiti. U gotovo šest mjeseci kroz virtualnu čekaonicu prošlo je 1700 pacijenata i poslano je osam tisuća poruka, čime je liječnicima ušteđeno oko 130 sati telEfonskog razgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ja još nisam to pokušao, ali neki jesu, pa kažu da je fantastično", rekao je Nikola Kardum, pacijent.

Pilot projekt završava krajem travnja, kada će se rezultati poslati Ministarstvu zdravlja. Sadašnji korisnici se nadaju da će nakon toga digitalno doba zaživjeti u svim ordinacijama - na sreću ili žalost tek sad u 21om stoljeću. 

Leona Šiljeg/ 14.3.2016. u 19:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba