Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
savjeti za jačanje psihe

Snaga riječi: Pozitivne misli i poruke koje upućujemo sami sebi ključ su psihičkog zdravlja

Riječi imaju jačinu, a ako su one koje usmjerimo samima sebi pozitivne, pola je posla do pozitivnog samopouzdanja rješeno

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 1.8.2018. u 9:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poruke i misli koje si usmjerujemo svaki dan imaju ogromnu moć te veoma utječu na naše psihičko zdravlje. Ono što si konstantno ponavljamo na kraju postane "istina", iako to možda i nije.

Nećemo se osjećati dobro iznova si govoreći kako smo u određenoj situaciji bespomoćni i bez ikakvog rješenja. Pozitivne misli su ključ jačanja psihičkog zdravlja te bismo pažnju trebali usmjeravati s onog što je loše i krivo, na bilo što pozitivno u našoj okolini.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Profesorica psihologije Barbara Fredrickson sa Sveučilišta u Chapel Hillu zaključila je kako pozitivnost pomaže u širenju ideja o mogućim akcijama, otvarajući u širem rasponu našu svijest o mislima i akcijama, nego što je to uobičajeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U nastavku vam donosimo nekoliko poruka koje bi si svatko od nas trebao iznova i iznova ponavljati.

1. Sposoban sam

Svako ljudsko biće od rođenja konstantno uči, prilagođava se raznim situacijama i odrasta. No, svatko od nas na svoj način nauči nositi se s osjećajima te brinuti se o sebi. Važna je činjenica da za učenje novih vještina nikada nije prekasno, a sve one loše naučene navike mogu se s vremenom i promijeniti. 

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

2. Uspjeh dolazi iz rada

"Dobar osjećaj proizlazi iz činjenja dobrih stvari", teza koja je već nekoliko puta zaista i znanstveno povrđena. Pozitivno samopouzdanje je ishod, a ne preduvjet uspješnosti u školi, na poslu, u vezama, sportu... Svatko od nas ima izbor - čekati da sreća sama dođe ili učiniti stvar za koju znamo da će nam pomoći postati boljima. 

3. Izazovi su prilike   

Život nije uvijek lagan i fer, no svatko ima pravo izabrati način na koji će se nositi s određenim izazovom. Osobe stabilnog psihičkog stanja uvijek će pokušati pronaći rješenje problema te će izolirati strah od moguće kontrole nad isprobavanjem novih stvari. Izlazak iz komfort zone je ono što nam pomaže da odrastamo, a prilike su često skrivene u novim izazovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

4. Ljudski je griješiti 

Pogreška nije razlog za odustajanje, već je prilika za učenje i ponovno pokušavanje. Spremnost za priznavanje i rješavanje problema, znak je jačine.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
čaj umjesto kave

Anksiozni ste i imate panične napadaje? Možda je kofein problem

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba