Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
TIHE UBOJICE U EU

Šokantnim slikama smanjiti broj pušača za dva posto u 5 godina

Kronične bolesti vodeći su uzrok smrti u Europskoj uniji. Tihe ubojice najviše pogađaju stariju populaciju, odnosno više od 80 posto ljudi starijih od 65 godina.

Image
Foto: ec.europa.eu
RTL|M.D./ 14.4.2014. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osim što bolesnicima značajno smanjuju kvalitetu života, kronične bolesti predstavljaju i velik teret za zdravstvene sustave. U Hrvatskoj oko 80 posto zdravstvenog proračuna, ili oko 15 milijardi kuna, odlazi na liječenje triju kroničnih nezaraznih bolesti: dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i kroničnu opstruktivnu bolest pluća.

U Europskoj uniji svake godine od respiratornih bolesti umre 600 tisuća ljudi, a na liječenje tih bolesti, od kojh su mnoge posljedica pušenja, troši se 380 milijardi eura.

Čak 97 posto novca odlazi na liječenje, a tek 3 posto na prevenciju tih bolesti. Svjesne ogromnog troška zemlje članice pitaju se kako smanjiti ogroman financijski teret i spasiti živote diljem Europske unije?

Odgovori na ova pitanja pokušavali su se pronaći na prvom Summitu o kroničnim bolestima, koji se održao u Bruxellesu početkom travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više od 450 predstavnika zemalja članica, nevladinih udruga i europskih institucija, koji su sudjelovali na Summitu složili su se kako zemlje trebaju nove pristupe investiranja u zdravlje, koji uključuju dodatna ulaganja u zdravstvene sustave i u zdravlje stanovnika, ali poduzimanje aktivnosti koje će smanjiti nejednakosti u dostupnosti zdravstvene zaštite.

Image
Foto: ec.europa.eu
Image
ec.europa.eu

Velik je naglasak stavljen i na prevenciju bolesti kako bi se zdravlje stanovnika produžilo. Budući da je pušenje jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih i respiratornih bolesti zemljama se predlaže da se usmjere na smanjenje broja pušača.

Upravo se čita

U tome bi trebala pomoći i nedavno izglasana Direktiva o duhanskim proizvodima, kojoj je cilj raznim propisima smanjiti broj mladih pušača. Povjerenik za zdravlje Europske komisije Tonio Borg, koji je i inicirao održavanje Summita, još je jednom ponovio kako mu je cilj u idućih pet godina smanjiti broj pušača u EU za dva posto. Tako će u skoroj budućnosti na kutijama cigareta osvanuti šokantne fotografije o štetnim posljedicama pušenja, a upozorenja će prekrivati 65 posto površine kutije.

Zemljama se savjetuje i da prevenciju usmjere i na smanjenje broja prekomjerno debelih, posebno se usmjeravajući na debljinu kod djece na način da se promiču zdrave prehrambene navike i povećanje fizičke aktivnosti. Preventivne aktivnosti trebale bi biti i usmjerene i na smanjenje konzumacije alkohola i to naročito kod mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na Summitu u Bruxellesu sudjelovao je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Siniša Varga, koji je prošloga tjedna na Svjetski dan zdravlja najavio pokretanje niza preventivnih aktivnosti, i to naročito u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je najveći broj smrtnih slučajeva zbog kardiovaskularnih bolesti.

RTL|M.D./ 14.4.2014. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba