Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Bolno iskustvo

Spontani pobačaj: koji su najčešći uzroci

Ako ste imali spontani pobačaj, sigurno želite znati što ga je uzrokovalo i što možete učiniti kako biste spriječili da do njega ponovno dođe

Image

Više od 10.000 studija potvrdilo je da kanabinoid iz marihuane ublažava kroničnu bol.

Foto: Thinkstock
Život i stil/ 19.9.2017. u 14:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

1. Abnormalnosti u kromosomima

"Neusklađeni kromosomi odgovorni su za najmanje 60 posto pobačaja", rekao je Bryan Cowan, predsjedavajući odjela za porodništvo i ginekologiju University Mississippi Medical Center za parenting.com. Kromosomi su sitne strukture u svakoj stanici koja nosi naše gene. Imamo 23 parova, jedan komplet od naše majke i jedan od našeg oca. Ponekad, kad se jajašća i spermiji sretnu, jedan ili drugi mogu biti neispravni, a onda se kromosomi ne mogu dobro podudarati. U tom slučaju nastali embrij ima kromosomsku aberaciju i trudnoća obično dovodi do pobačaja. Parovi koji doživljavaju dva ili više pobačaja zaredom, ponekad testiranjem saznaju da imaju kromosomske anomalije koje ne utječu na njih, ali sprječavaju trudnoću da se zadrži.

2. Abnormalnosti maternice i 'nesposoban' cerviks

Ako imate maternicu koja je "nenormalno" oblikovana ili podijeljena - septum maternice - dolazi do pobačaja, zbog toga što se embrij ili ne može implantirati ili nakon što se implantirao, ne može dobiti tvari koje su mu potrebne za preživljavanje. Anomalije maternice krivac su za oko 10 posto pobačaja. Oslabljeni ili nesposobni cerviks je još jedan problem koji može dovesti do pobačaja, jer krajem prvog tromjesečja fetus postaje dovoljno velik i cerviks počinje oticati. Ako je 'oslabljen', na žalost, ne može zadržati fetus.

3. Imunološki poremećaji

Kad uzmete u obzir da žensko tijelo gleda spermu kao strano tijelo, čudo je da uopće dolazi do trudnoće. Većinu vremena, oplođeno jajašće šalje poruku majci koja kaže: "Nemojte me tretirati kao mikorob" i trudnoća je uspješna. U nekim slučajevima, embrij nije prihvaćen od strane ženskog tijela. "Antifosfolipidna antitijela - antitijela koja napadaju svoje tkivo, uključujući i embrije - objašnjavaju mnoge pobačaje za koji su liječnici prije mislili da su neobjašnjivi", rekao je specijalist za neplodnost Jonathan Scher za parenting.com.

4. Bakterijske infekcije

Mnogi mikroorganizmi bezopasni su, čak i korisni, u muškom i ženskom reproduktivnom traktu. No, određene bakterije mogu uzrokovati probleme, uključujući povećani rizik od pobačaja. Dvije - mycoplasma hominis i ureaplasma urealyticum - žive u genitalnom traktu zdravih muškaraca i žena, ali mogu povećati rizik od pobačaja. Kod žena, infekcija s tim bakterijama može uzrokovati endometritis, što onemogućuje razvoj embrija. Nema simptoma, pa je jedini način na koji možete znati, imate li ju vi ili vaš partner, testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

5. Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

PCOS je čest kod ponavljajućih pobačaja jer žene s PCOS-om imaju previsoke razine hormona testosterona koji, između ostalog, uzrokuje nepravilnu ovulaciju i menstruaciju. Čak i kod žena koje nemaju dijabetes, PCOS uzrokuje inzulinsku otpornost, što sprječava pravilno sazrijevanje maternice. Procjenjuje da između 5 i 10 posto žena u reproduktivnoj dobi imaju PCOS.

6. Životni stil (cigarete, alkohol, droge, toksini iz okoliša...)

Nikotin prolazi kroz posteljicu i ometa opskrbu krvlju i rast fetusa. Pušači imaju dvostruku veću stopu pobačaja od nepušača. Pijenje više od dva alkoholna pića dnevno, također je povezano s pobačajem, a povremeno korištenje droga dok pokušavate zatrudnjeti, jednostavno je glupo. Žene koje rade u određenim sredinama - uključujući farme, operacijske sale, zubotehničke ordinacije i bolničke laboratorije - imaju veću stopu pobačaja iz nepoznatih razloga.

Upravo se čita

Image
PRIJAVI SE U NOVU SEZONU!

Gdje su danas pobjednici 'Superpara'? Jedni spremaju vjenčanje, drugi ljetos dobili prinovu, a treći se bacili u poljoprivredu

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOZNALI SMO

Koliko ćete isti lijek platiti u Hrvatskoj, a koliko u Sloveniji, Srbiji i BiH?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba