Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
popularni sir

Što je quark i zašto ga trebate konzumirati

Ako ne znate što je quark, onda je pravo vrijeme da saznate nešto više o ovom odličnom siru.

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 9.4.2018. u 9:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovaj sir se proizvodi od 13. stoljeća, primarno u sjevernoeuropskim krajevima, a kod nas mu je u zadnjih nekoliko godina rapidno porasla popularnost, najviše zahvaljujući odličnom okusu i brojnim nutritivnim vrijednostima.

Po čemu je ovaj sir poseban? Quark je svježi sir s visokim udjelom proteina, niskim udjelom mliječne masti i ugljikohidrata. Niskokaloričan je, produžava osjećaj sitosti (zahvaljujući visokom udjelu proteina), praktičan je i ukusan gotov obrok ili međuobrok.

Quark je inače kremaste teksture i blagog okusa te odlično funkcionira u slatkim i slanim kombinacijama. Tako odlično paše uz voće, ali ga također možete kombinirati u sendvičima i umacima i dipovima. Quark s povrćem i malo začina predstavlja kompletan obrok, a najvažnije iznimno zdrav zalogaj. Omiljen je i u pripremi slastica, tako ga slobodno možete isprobati u pripremi smoothia, popularnih fruit bowlova, ili uživati u quarku uz dodatak orašastih plodova i meda, mogućnosti su nebrojene…

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

Udio proteina u quarku najčešće se kreće u rasponu od 8 do 12 g na 100 g proizvoda, a udio mliječne masti sveden je najčešće na 0,1 posto. Upravo ga zato potrošači percipiraju kao nutritivno vrijedan proizvod, posebno pogodan za sve one koji vode brigu o pravilnoj prehrani te koji se bave nekom fizičkom aktivnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pravilna i uravnotežena prehrana podrazumijeva unos 20 do 30 posto proteina, 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata.

Osim visokog udjela proteina, quark je bogat kalcijem koji održava zdravlje zubi, kose i kosti; vitaminom A koji štiti vid te vitaminom B koji čuva živčani sustav.

Upravo se čita

Image
OTKRILA SVE

Monika iz 'Pet spojeva tjedno' za RTL.hr: 'Mateo i ja nismo skupa, a s Goranom sam prijateljica, dolazi kod mene na ranč'

Većina vrsta quarka ne sadrži dodanu sol ili šećer, što znači ga čini zdravijim izborom od ostalih sličnih sireva.

Zbog svega navedenog, dajte šansu ovom siru, uživajte u njegovom nježnom okusu i osjetite sve zdravstvene benefite koje donosi konzumacija quarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

https://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N48406.1733588RTL.HR/B20843946.216105326;dc_trk_aid=415069459;dc_trk_cid=98790372;ord=%5Btimestamp%5D;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=?
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba