Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
radna etika

Stručnjaci kažu da djeca koja imaju različite zadatke postaju uspješniji ljudi

Znanstvenici s Harvarda otkrili su da uspješnost djeteta ovisi o dvije stvari: ljubavi i radnoj etici

Image

majčinstvo, djeca, dijete, curica, djevojčica, majka

Foto: Pexels
Život i stil/ 27.2.2020. u 12:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživanje Harvard Grant Study trajalo je 75 godina kako bi otkrili o čemu ovise sreća i uspjeh. Njihov zaključak je da to ovisi o dvije stvari: ljubavi i radnoj etici. Ako je to manje ili više očito, važno je djeca imaju zadatke zbog kojih će vjerojatno uspjeti u budućnosti, piše Bright Side.

Prema Julie Lythcott-Haims, autorici knjige "How to Raise an Adult" zadaci pomažu djeci da razviju određeni stav koji može dovesti do toga da preuzimaju odgovornost kada bude potrebno. Ova kvaliteta je korisna kada dijete ima grupne projekte u školi, na fakultetu i općenito dobar stav o radu. Oni koji su naučili preuzeti inicijativu od djetinjstva imaju veću vjerojatnost da budu vođe.

Kada dijete vidi da njegovi postupci vode do određenog ishoda i realizira vezu "djelovanje-posljedica" otvorit će cijelu mrežu aktivnosti kao što su razmišljanje, planiranje, traženje, pokušaji, neuspjesi i uspjesi. Daje djetetu više prostora za općenito stvaranje iskustva. A obavljanje poslova pruža im više kontrole nad drugim vrlo značajnim područjem njihova života.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

(Foto: Shutterstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svakodnevni život

Zadaci su dijelovi svakodnevnog života koje je nemoguće izbjeći. A štititi dijete od kućanskih obveza i stvarati ovisnički način razmišljanja na kraju nanosi djetetu veću štetu. Kao što je spomenula Julie Lythcott-Haims roditelji ne bi trebali sav trud uložiti u dobre ocjene i djetetov životopis već i na formiranje određenih navika, vještina i razmišljanja. To će im pomoći da što više napreduju u životu. To stvara sposobnost postavljanja prioriteta, ali i realizaciju bez odlaganja.

Lythcott-Haims kaže da traženje djeteta da pomogne s pranjem posuđa, iznošenjem smeća ili prljavim rubljem pomaže djeci da se nauče realizaciji. Kad namjerno izoliramo djecu od poslova, ne dopuštamo im da razviju radnu etiku potrebnu ne samo u školi ili na poslu, već i u životu općenito. Ovo će iskustvo vašem djetetu dati pozitivan osjećaj da je produktivno.

Upravo se čita

Image
JE LI MOGUĆE?

Pogledajte što je za nju priredio: Nakon tjedan dana, Mateo je uvjeren da je Monika ta s kojom želi provesti život!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodan osjećaj

Je li osjećaj pritiska u vagini tijekom trudnoće normalan?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba