Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SPOSOBNOST MULTITASKANJA

Stručnjaci utvrdili: ženama je potrebno više sna nego muškarcima

Stručnjaci iz Centra za istraživanje sna Sveučilišta Loughborough u Velikoj Britaniji kazali su da ženama treba dvadesetak minuta sna više nego muškarcima jer ženski mozak tijekom dana obavlja teže zadaće nego muški

Image
Foto: thinkstockphotos.com
Hina/ 16.3.2016. u 15:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ženama je potrebno nešto više sna nego muškarcima jer imaju 'složeniji' mozak, tvrde britanski znanstvenici. 

Stručnjaci iz Centra za istraživanje sna Sveučilišta Loughborough u Velikoj Britaniji za Mail Online su kazali da ženama treba dvadesetak minuta sna više nego muškarcima jer ženski mozak tijekom dana obavlja teže zadaće nego muški. Studiju su proveli na uzorku od 210 muškaraca i žena u srednjim godinama.

"Jedna od najvažnijih funkcija sna je omogućiti mozgu da se oporavi i obnovi", kazao je autor studije Jim Horne, stručnjak za spavanje i san i nekadašnji direktor Centra za istraživanje sna Sveučilišta Loughborough.

"Za vrijeme sna se korteks, najrazvijeniji dio mozga zadužen za 'izvršne funkcije', a to su sposobnosti upravljanja poput snalaženja u vremenu, prosudbe, kontrole poriva, planiranja, organizacije i kritičkog razmišljanja, isključuje i počinje se obnavljati i oporavljati", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Duljina sna ovisi o kompleksnosti i intenzitetu moždane aktivnosti tijekom dana, ističe Horne.

"Što više koristite mozak tijekom dana, tom će organu više trebati da se oporavi, a posljedica toga je potreba za većom količinom sna. Žene najčešće svakodnevno simultano obavljaju više zadaća, odnosno puno poslova istodobno, pri čemu mozak funkcionira na drukčiji, zamršeniji način nego kod muškaraca. Zbog toga je njihova potreba za snom veća. Riječ je o prosječno dvadesetak minuta sna više", objasnio je Horne.

Upravo se čita

No podsjetio je da je katkad i muškarcima koji obavljaju kompleksnije poslove pri čemu moraju "donositi važne odluke", potrebno više sna nego muškarcima koji obavljaju jednostavnije poslove.

Studija je pokazala i da je loš san žena povezan s brojnim nuspojavama - dubokom tjeskobom, pojačanim osjećajem neprijateljstva prema drugima, depresijom i ljutnjom. Kod muškaraca takve nuspojave nekvalitetnog sna nisu zamijećene, kazao je Horne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 16.3.2016. u 15:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba