Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
volimo ih jesti

Sušene marelice: Hranjiva vrijednost ovog voća i koliko ga smijemo pojesti dnevno?

Jedna četvrtina šalice sušenih marelica sadrži oko 67 kalorija, što je oko 28 grama

Image
Foto: www.profimedia.hr
Život i stil/ 16.9.2019. u 11:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odrasle žene svakodnevno se potiče da konzumiraju jednu i pol šalicu voća, a muškarci bi trebali jesti oko dvije šalice voća. Sušeno voće poput marelica dobar je izvor vlakana i može se uključiti u zdravu prehranu, pola šalice sušenog voća jednako je jednoj šalici svježeg voća. Ovo voće sadrži mnoge minerale i vitamine, ali treba paziti da se ne pretjera jer onda unosite veliki broj kalorija.

Jedna četvrtina šalice sušenih marelica sadrži oko 67 kalorija, što je oko 28 grama ovog voća. Ali prije nego što počnete jesti odvojite ovu količinu iz vrećice jer tako ćete biti sigurni koliko ćete voća pojesti.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Većina kalorija dolazi iz šećera (15 grama) i to je oko 90 posto kalorija. Oko 17,5 g su ugljikohidrati. Ova količina sušenih marelica osigurava oko 2 g vlakana, odnosno oko 8 posto dnevnih potreba. U ovoj količini voća ima oko 1 gram proteina i masti u tragovima. Zbog niskog udjela masti odjednom možete više pojesti, ali ne zaboravite pripaziti na ukupne kalorije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osušene marelice sadrže male količine kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija.  Imaju oko 1,171 IU vitamina A i 1,4 mg vitamina E. Dobre su za osobe koje imaju probleme s visokim krvnim tlakom. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
a nisu noćne more

Budite se s intenzivnim otkucajima srca? Ovo su najčešći razlozi zašto vam se to događa

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba