Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
pazite što jedete

Svako bijelo je opasno: šećer stvara ovisnost kao i kokain!

Nova istraživanja kažu da ovisnost o šećeru može biti ista, ako ne i jača, kao ovisnost o kokainu. Znanstvenici zato upozoravaju da dodani šećeri ne bi smjeli činiti više od 10 posto energije koje dnevno uzimate kroz hranu i piće

Petar Panjkota/ 16.2.2016. u 22:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prihvatljiva dnevna količina šećera je 25 grama, odnosno nekoliko žličica. Oni koji tu dozu uvelike premašuju trebaju znati da su ustvari ovisnici.

"Šećer može stvoriti veliku ovisnost, jer je poput droge, primjerice kokaina. Šećer se prima za iste receptore u našem mozgu kao i droga, ali ovisnost izazvana šećerom je još snažnija", pojašnjava nutricionistkinja Marie Vranceanu.

Uzimanjem slatkiša luči se hormon dopamin koji stvara užitak, a mozak potom počinje tražiti još. 

"Šećer traži još šećera. Kada stavite šest žličica šećera u čašu soka, stvarate više šećera u krvi. Pojavljuje se hormon inzulina, koji spušta razinu šećera u krvi ispod bazne razine, nakon čega, iako ste na rubu hipoglikemije, želite još novoga  šećera", upozorava nutricionistkinja Mihaela Bilic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I zato je, kao i mnogo čemu drugome, važno imati mjeru i suspregnuti potrebu za šećerom. To može značiti da, umjesto gomile keksa, pojedete samo jedan red čokolade. Činit ćete dobro svome tijelu, a i više će vam ostati za sutra.

Upravo se čita

Image
Drew Scott

Brak funkcionira iako rade zajedno: Omiljeni 'lovac na nekretnine' i nakon 12 godina u nju je zaljubljen preko ušiju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
neki će vas iznenaditi

Menstruacija dva puta u mjesec dana? Saznajte koji su najčešći razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba