Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'sve smo pokušali'

Tajne roditeljstva: Kako naučiti dijete da pospremi svoju sobu?

'Učiti znači uvesti red u nered, ali da bi se uveo red, potreban je nered', kaže francuska psihologinja Isabelle Filliozat u knjizi 'Sve smo pokušali'

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 28.2.2020. u 13:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Sve smo pokušali" je priručnik za roditelje s vrijednim savjetima o tome kako bez muke i sukoba preživjeti razdoblje od djetetove 1. do 5. godine, te kako na tom turbulentnom putovanju zvanom roditeljstvo prebroditi sve djetetove ispade protivljenja, plača i bijesa. Donosimo vam zanimljiv ulomak iz knjige. 

Postupno učenje, pospremanje sobe

Pospremanje sobe često je razlog sukoba. Za roditelja stvari su na svojem mjestu kad  su spremljene u ormare. Za dijete, njihovo je mjesto... ondje gdje ih je stavilo i gdje ih može vidjeti.

Mala djevojčica još ne može misliti na ono što je skriveno u ladici ili u  ormaru. U  suviše urednoj sobi ona je ovisna o vama u izboru igre. Kada su igračke vidljive,  privlači je jedna ili druga. Ne voli kad nestanu. 

Studije su pokazale da djeca koja su odrasla u neredu imaju za nekoliko bodova viši IQ od druge djece! Jesu li postala inteligentnija zato što su  neuredna ili je obrnuto? U svakom slučaju ta je korelacija prisutna i može pomoći roditeljima da smanje stres. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dajte prednost složenijim situacijama! Doista, razbacane stvari pridonose vizualnoj stimulaciji, mozak stvara poveznice dok pogled ide s jedne stvari na drugu, gledajući ih odozgo, odozdo, sprijeda, straga...

Učiti znači uvesti red u nered, ali da bi se uveo red, potreban je nered. Dakle, ni  opsesivan red, ni pretjerana „ležernost“ nego postupno učenje u skladu s godinama.

Upravo se čita

Image
OD PON DO PET

Što vas danas očekuje u seriji 'Miriše na ljubav'? Serkan Edi objašnjava da nije spreman biti otac

<para><em>Mama,  bojim  se kad  vi­češ. Gledam svoju sobu i ne znam što trebam učini­ti. Ne razumijem što želiš. Ne znam pospremati. Više volim da me učiš nego da me plašiš.</em></para>
Image
Foto: Promo
Image
Promo

(Foto: Promo)

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ublažite simptome

Nizak krvni tlak u trudnoći: koji su uzroci i kako ga povisiti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba