Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
I u zimsko doba

Trčanje: terapija za duh i tijelo koja se bori protiv virusa i infekcija

Trčanjem se oslobađate virusa, upala, infekcija dišnih puteva i tromosti organizma

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 12.12.2017. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zimski period je doba kada su prisutne česte prehlade i različite infekcije dišnih puteva. Trčanje može biti dobar izbor kojim ćete se boriti protiv toga. Aktivnost poput trčanja pozitivno djeluje na imunološki sustav. U našem tijelu dolazi do povećanja koncentracije antitijela, enzima i drugih markera (neutrofili, fagociti, T i B- limfociti, i dr.) koji su zaduženi za borbu protiv virusa i ostalih infekcija. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Trčanjem tijelo postaje gipkije, zdravije i aktivnije, a mijenjaju se i prehrambene navike. Ono mijenja pogled na sport svakome tko se odlući na ovu vrstu rekreacije. Idealno bi bilo da pronađete svoj individualni program trčanja koji odgovara vašem spolu, ciljevima, želji za napretkom i fizičkim mogućnostima.

Važno je odrediti postepeni porast opterećenja, kontinuitet, usmjerenost prema rezultatu, strukturiran i uravnotežen plan treninga, uvažavanje osobne mogućnosti prema raspoloživim sredstvima (vrijeme, novac, trenutačno stanje organizma…).
Na početku treninga obavezno se zagrijte laganim trčanjem, razgibavanjem i dimamičkim istezanjem, a na kraju treninga napravite statičko istezanje i istrčavanje. Na taj način vaš trening dobiva strukturu i zadovoljava sve standarde za ozbiljan trening. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naš organizam se trčanjem vraća u svoje prirodno stanje. Troši više energije, oslobađa se masti i toksina, uspostavlja ravnotežu. Prirodna ravnoteža uključuje i pravilnu prehranu. Tijelo traži svježe voće i povrće jer su mu njihovi mikronutrijenti potrebni za normalno funkcioniranje. Postoje dva sustava u organizmu koja su dominantna kod trčanja, a to su kardiovaskularni i lokomotorni. Najčešća greška koju naprave početnici je preforsiranje organizma. Trčanjem prevelikog broja kilometara kod amatera pate zglobovi. Na taj način dolazi do raznih oštećenja, a najčeće je to upala tetive. Ako vam se ovo dogodi, najbolja prevencija je strpljivo povećavanje intenziteta treninga.  

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

Ako se za vrijeme trčanja ne nosi odgovarajuća obuća, izlažete se riziku od manjih ozljeda (trauma). Svaki put kada stopalo dotakne tlo, svi zglobovi u gležnju, koljenu i leđima izvrgnuti su opterećenju koje je 3 do 4 puta veće od težine tijela. Zahvaljujući sportskim tenisicama ti se udarci amortiziraju, smanjujući trenje kod svakog koraka.

Kako bi se izbjegao rizik od istegnuća ili drugih mišićnih mikrotrauma, prije nego što počnete trčati važno se 5 do 10 minuta posvetiti vježbama istezanja. Budući da su kod trčanja najviše uključene noge, posebno treba istegnuti donje ekstremitete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba