Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
istina ili mit?

Trebamo li zaista popiti osam čaša vode dnevno?

Voda je presudna za život, no o količini koju trebamo svakodnevno popiti vode se rasprave

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 28.1.2020. u 13:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada se govori o pravilnoj hidrataciji organizma osam čaša vode na dan postalo je svojevrsno pravilo, no jeli ono vrijedi za svakoga?

Stuart Galloway, nutricionist i profesor fiziologije na Sveučilištu Stirling tvrdi da nije porebno piti osam čaša vode, odnosno da količina vode koju bismo tijekom dana trebali unijeti u organizam varira od osobe do osobe, ovisno o više faktora - je li riječ o ženi ili muškarcu, djetetu ili odrasloj osobi, fizički više il manje aktivnom pojedincu.

Koliko vode trebate piti tijekom ljeta?

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Napravljeni smo tako da imamo homeostatski sustav koji regulira naše fiziološke potrebe. Kada tijelu treba osjetit ćemo žeđ. Pijući kada smo žedni održavat ćemo razinu vode u našem tijelu na otprilike jedan do dva posto od idealnog stanja", objašnjava profesor Galloway za Guardian.

"Za većinu ljudi ovo je sasvim u redu. Pa čak i za sportaše gubitak od jedan posto tekućine ima zanemariv učinak na njihovu izvedbu", dodaje.

Upravo se čita

Image
PRIJAVI SE U NOVU SEZONU!

Gdje su danas pobjednici 'Superpara'? Jedni spremaju vjenčanje, drugi ljetos dobili prinovu, a treći se bacili u poljoprivredu

Kako starimo naš osjećaj za žeđ može oslabjeti i tada postoji opasnost od dehidracije. Slićno je i ko djece. Savjet da se pije voda i kada se žeđ ne osjeća odnosi se prvenstveno na ove dviej skupine - starije ljude i malenu djecu, za zdrave odrasle pojedince on ne vrijedi.

  • A što je s detoksikacijom u kojoj je voda ključna?

Profesor Galloway smatra da je detoksikacija vodom besmislica. "Naši bubrezi odrađuju vrlo dobar posao odvajajući otpad od onoga što tijelo treba zadržati", jasan je Galloway.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dermatologinja i savjetnica na Sveučilištu Manchester Bav Shergill slažed se s profesorom. Kaže, dehidracija nikako nije dobra za kožu, no isto tako nema koristi od previše vode jer ju koža ne može iskoristiti. Štoviše, previše vode u organizmu može ugroziti zdravlje pa čak i dovesti do smrti.

Stoga, osam čaša vode nije pravilo uklesano u kamen. Najbolje je slušati svoj organizam i piti kada smo žedni. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodna pojava

Dlake oko bradavica kod žena: koji su mogući uzroci i kako ih se riješiti?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba