Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
pružiti djeci dom

Udruga Dugine obitelji traži da se odobri udomiteljstvo istospolnim parovima

Broj djece bez roditeljske skrbi smještene u dječje domove lani je narastao za čak 36 posto u odnosu na 2016. godinu

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Hina/ 20.11.2018. u 11:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Udruga Dugine obitelji u utorak je pozvala saborske zastupnike da u konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu uključe istospolne životne partnere u definiciju udomiteljske obitelji i time pokažu da Hrvatska stoji uz bok zemljama poput Njemačke i većinski katoličke Španjolske ili Irske, koje jednako tretiraju svoje građane, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji, i štite sve obitelji.

Povod je konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu koji se trenutno nalazi na dnevnom redu Sabora, u kojem je, tvrde Dugine obitelji, Vlada odlučila otvoreno diskriminirati životne partnere i partnerice, i time pokazala da joj nije stalo do dobrobiti djece i prava na najbolje moguće udomitelje.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Znanstvena istraživanja pokazala da nema razlike u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni ili istospolni parovi

"Još jednom vidimo da je politika stala ispred struke budući da su dugogodišnja i opsežna znanstvena istraživanja pokazala da ne postoji razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni ili istospolni parovi pa stoga ne postoje znanstveni temelji za ograničavanje prava istospolnim parovima na pristup stručnoj procjeni podobnosti za udomljavanje djece", kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Posebno ih ponižava to što u konačnom prijedlogu zakona građani mogu pristupiti stručnoj procjeni ako nisu sklopili životno partnerstvo, kao pojedinačne osobe gdje ih se nigdje ne pita koje su seksualne orijentacije. Međutim, ako su se odlučili sklopiti životno partnerstvo, koje je 2014. godine izglasano velikom većinom u Saboru i prepoznato kao obiteljska zajednica, poruka države je - ipak radije ostanite u svoja četiri zida.

Ocjenjuju da su poruke iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kojima se želi popularizirati udomiteljstvo, samo deklarativne, budući da su ignorirani komentari tijekom javnog savjetovanja da se pristup stručnoj procjeni otvori i životnim partnerima.

Upravo se čita

Image
večera za 5 na selu

Jure objasnio zašto je dao samo pet bodova Mariju: 'Ja sam se strašno iscrpio, promijenio sam osam majica'

"Saborski zastupnici iz vladajuće koalicije su 6. srpnja izravno poručili životnim partnerima da su građani drugog reda, odbijajući zaključak kojim se poziva Vlada da donese rješenje kojim osobe koje su sklopile životno partnerstvo neće biti diskriminirane prilikom podnošenja zahtjeva za udomljavanje", navodi se u priopćenju.

Sramotno je da demokršćansko-liberalna koalicija zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, koja se nominalno zalaže za europske vrijednosti poput ravnopravnosti, zaštite ljudskih prava i obiteljskog života, diskriminira obitelji koje čine istospolni parovi i djecu koja su smještena u domovima, poručuju Dugine obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Broj djece bez roditeljske skrbi narastao za 36 posto

Udruga upozorava na nedavno objavljene podatke iz 2016. godine koji pokazuju da su udomitelji u Hrvatskoj većinom osobe iznad 50 godina, a trećina ih nema završenu srednju ili čak osnovnu školu. Udomiteljstvo se u nekim slučajevima gleda primarno kao dodatni izvor prihoda, najčešće je koncentrirano u ruralnim sredinama, dok je mladih visokoobrazovanih obitelji u urbanim sredinama jako malo, a broj im je u opadanju.

Broj djece bez roditeljske skrbi smještene u dječje domove lani je narastao za čak 36 posto u odnosu na 2016., tako da su krajem 2017. godine u domovima živjela 1172 djeteta, ističu Dugine obitelji.

S druge strane, većina razvijenih europskih država otvara mogućnost udomljavanja djece i istospolnim parovima, a podaci iz SAD-a govore da baš istospolni parovi šest puta češće udomljavaju djecu u odnosu na heteroseksualne parove i time predstavljaju važan resurs državi u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi, kaže se u priopćenju.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​ 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ispravimo se

Što je lumbalna lordoza kralježnice i kako se liječi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba