Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ljepota postojanja

Ljeto je pravo vrijeme da nađete unutarnji mir. Donosimo pet načina da to i postignete

Unutarnji mir najvažnija je stavka za duhovno zdravlje, a i tjelesno jer su fizičke bolesti posljedica našeg psihičkog stanja. Stoga iskoristite svoj godišnji odmor da se obnovite i iznutra

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 25.6.2020. u 8:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Staloženi ljudi koje je teško izbaciti iz takta, koji nemaju kratke živce i koji se znaju veseliti životu te i u teškim životnim situacijama pronaći nešto dobro, posjeduju unutarnji mir - imperativ svih religija i težnju svakog čovjeka. Unutarnji mir može se osvijestiti na nekoliko načina. 

1. Prihvatite što vam život nosi

U životu se događaju dobre i loše stvari. Nitko nam nije obećao da će sve teći glatko. Život je pun izazova i iskušenja. Kada se dogode stvari koje niste željeli i kada situaciju ne možete promijeniti, prihvatite je. U prihvaćanju je moć koja vam daje da upravljate svojim životom kada on ne ide u smjeru u kojem želite.

2. Ne možete promijeniti ljude oko sebe, ali možete sebe

Kada čovjek ne bi trošio energiju u nastojanju da promijeni ljude u svojoj okolini, već ih prihvati onakve kavi jesu, imao bi puno više energije za rad na sebi i za uživanje u interakciji s drugima. Kada kod neke osobe uočite nešto što vas živcira, zapitajte sebe zašto je to tako i je li možda u toj drugoj osobi prepoznajete ono što vam kod vas samih smeta. Na sebi radite, ne na drugima.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

3. Budite zahvalni

Iako vam u trenutku malodušnosti zvuči kao klišej rečenica: "Uvijek postoji nešto na čemu mogu biti zahvalan/zahvalna", usprkos tome što vi mislite, to je zaista tako. Vježbajte biti zahvalni. Osvijestite malene stvari ili situacije za koje možete zahvaliti prirodi, Bogu ili sebi. Primjerice, kada usred vrućeg ljetnog dana puhne lagani povjetarac ili kada navečer zahladi, zahvalite na tom olakšanju. Zahvalite svako jutro kada se probudite što ste ovdje, što dišete. Zahvaljujte na ljudima oko sebe, zahvaljute i na negativnim stvarima koje vam se događaju. One su tu da nešto iz njih naučite i da vas ojačaju.

4. Potrudite se i uhvatite svitanje

Svitanja su predivna, nose u sebi život, potencijal. Ona su rađanje novog dana. Svitanja na čovjeka djeluju nadahnjujuće. Stoga, osobito ako ste na godišnjem odmoru ili ako ste negdje uz more, probudite se prije ostalih, prošetajte uz more ili sjednite negdje gdje imate lijep pogled i uživajte u jutarnjoj kavi. Pročitajte nekoliko rečenica iz knjiga koje vas nadahnjuju. Ono što prvo napravite ujutro, ostat će vam cijeli dan negdje u glavi. Neka to bude nešto lijepo.

Upravo se čita

Image
OD 21:15 SATI

Što vas danas očekuje u seriji 'Miriše na ljubav'? Serkan odluči priznati Edi zašto ne želi djecu

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

5. Molite se, meditirajte, budite sa sobom

Ukoliko ste religiozna osoba, a dogodilo se da ste zanemarili svoju duhovnost, sdaa je vrijeme da joj se vratite. Čitajte, molite, otiđite u crkvu, džamiju, sinagogu ili u prirodu. Osluškujte sebe, meditirajte. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Za kraj

Možda sve ovo izgleda jako teško, al nemojte odmah na početku odustati, pa čak ako ste i turistički djelatnik i pomisao na rad na sebi vam trenutno nije ni u peti. 

Krenite sa sitnicama. Prestanite se ljutiti na prijateljicu koja vam stalno kasni. Prihvatite to i izbjeći ćete bijes i ljutnju, a osjetiti ljubav prema prijateljici. Kroz dan u sebi recite nekoliko puta  hvala. To "hvala" ne mora se odnositi na konkretne stvari, ljude ili situacije. Samo recite hvala. Neka ta riječ bude među korištenijima u vašem riječniku i u vašim mislima. Kada vam se dogodi situacija u kojoj biste najradije opsovali, vi kažite hvala i promatrajte što se u vama događa.

Ako "pucate po šavu" duboko udahnite nekoliko puta. Mislite na disanje na trenutak i kriza će proći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Budete li prakiticirali ovih pet koraka, s godišnjeg ćete se vratiti osunčani izvana i iznutra i spremni za nove izazove, a vi koji ljeti najviše radite, zračit ćete mirom, biti gostoljubivi i učiniti da vam se gosti vrate i nagodinu. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba