Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
oštrina uma

Vino pomaže našem mozgu na potpuno neočekivan način?

Kako bismo bili u formi i kada godine dođu, vrlo je važno koristiti sva čula, a mentalna oštrina povećava produktivnost

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 27.1.2020. u 16:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanost nam govori o prednostima ispijanja vina te koje blagodati donosi za naš mozak i općenito zdravlje. A ono što je dobro za naš mozak, dobro je i za našu sreću, uspjeh i dugovječnost, piše Inc. 

Sve je počelo 2017. godine, kada je neuroznanstvenik Gordon Shepherd s Yalea rekao za NPR da kušanje vina angažira više aktivnosti u mozgu nego bilo koje drugo ljudsko ponašanje. Rješavanje teškog matematičkog problema i slušanje glazbe stimuliraju mozak manje od kušanja vina.

Kušanje vina pokreće složeni niz procesa kada se susreću zrak i tekućina. Jezik, čeljust, grlo i dijafragma, kao i receptori okusa i mirisa uključuju se i u mozak šalju signake koji potiču ozbiljan kognitivan rad. Vaš se mozak uključuje i pita se je li ranije okusio ovakvo nešto. Sjećanje, emocije, vrijednosti i zadovoljstvo. Kako bismo bili u formi i kada godine dođu, vrlo je važno koristiti sva čula kako bi bila oštra, a mentalna oštrina povećava produktivnost.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vino je dobro za zdravlje

Studija iz 2018. sa Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru otkrila je da niska razina konzumiranja alkohola, poput vina, može umanjiti upalu u mozgu i pomoći u uklanjanju toksina, uključujući one povezane s ozbiljnim bolestima mozga.

Istraživanje Medicinskog centra Johns Hopkins pokazuje da crno vino pomaže u zaštiti mozga od oštećenja nakon moždanog udara. Naravno, vino je dobro na nas ako ga konzumirano umjereno, kao što je i slučaj s mnogim drugim stvarima u životu. 

Upravo se čita

Image
POZNATO LICE

Znate li tko je Adam iz 'Pet spojeva tjedno'? Brata poznatog youtubera u show prijavila majka, Monika ga je odmah očarala

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodna pojava

Dlake oko bradavica kod žena: koji su mogući uzroci i kako ih se riješiti?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba