Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Štiti od srčanih bolesti?

Višak kilograma - duži život?

Srčani bolesnici s viškom kilograma imaju manje izglede ranije umrijeti u odnosu na one s normalnom tjelesnom težinom, pokazalo je britansko istarživanje.

Image
Foto: RTL
RTL/Hina/ 20.3.2013. u 15:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovo nije prvi puta da je utvrđen paradoks da prekomjerna težina ili čak i pretilost, koji su rizici za bolesti srca, mogu zapravo poboljšati prognozu.

Bolji izgledi za preživljavanje bilježe se kod pretilih osoba unatoč tomu što se one žale na lošije zdravlje i manje je vjerojatno da slušaju savjete o promjeni stila života, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo više od 4.400 pacijenata.

Jedna od teorija koje pokušavaju objasniti paradoks je da su takvi pacijenti u boljoj kondiciji unatoč prekomjernoj težini jer primjerice više vježbaju. Druga je teorija da se pretile osobe agresivnije liječe jer se smatra da su izložene većim rizicima. Britanska zaklada za srce poručuje da je važno i na kojim se dijelovima tijela skladišti salo.

Znanstvenici s University College London utvrdili su da srčani bolesnici s prekomjernom težinom ili pretili bolesnici imaju manje izglede umrijeti tijekom sljedećih sedam godina u odnosu na osobe normalne tjelesne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Preventive Medicine.

Znanstvenici su utvrdili da osobe koje najmanje jednom tjedno vježbaju i ne puše imaju manji rizik od smrti bez obzira na težinu. No, pretile osobe čak i kad se nisu pridržavale tih preporuka i dalje su imale manje izglede umrijeti od osoba normalne tjelesne težine.

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

RTL/Hina/ 20.3.2013. u 15:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba