istraživanje pokazalo

Više od 95 posto svjetske populacije ima zdravstvenih problema

Od 1990. do 2013. vodeći zdravstveni problemi nisu se gotovo ništa promijenili. Križobolja, depresija, anemija, bolovi u vratu, gubitak sluha povezan sa starenjem najčešći su zdravstveni problemi i tada i sada

Image
Foto: Thinkstock
RTL/Hina/ 9.6.2015. u 15:50

Više od 95 posto svjetske populacije ima najmanje jedan zdravstveni problem, a trećina ih pati od više od pet bolesti, objavljeno je u novoj studiji u koju su uključeni podaci iz 188 zemalja.

Samo jedna od 20 osoba u svijetu (4,3 posto) nije imala nikakvih zdravstvenih poteškoća u 2013. na koju se odnose podaci, a trećina svijeta (2,3 milijarda ljudi) imala je više od pet bolesti, navodi se u studiji globalnog tereta bolesti (GBD) koju je objavio časopis Lancet.

Od 1990. do 2013. vodeći zdravstveni problemi nisu se gotovo ništa promijenili. Križobolja, depresija, anemija, bolovi u vratu, gubitak sluha povezan sa starenjem najčešći su zdravstveni problemi i tada i sada.

Godine 2013. mišićno-koštane bolesti (bolovi u donjem dijelu leđa i u vratu te artritis) te poremećaji mentalnog zdravlja (depresija, tjeskoba, alkoholizam i korištenje droga) činili su gotovo pola bolesti u svijetu.

Znanstvenici su priopćili da stopa invaliditeta raste brže od stope smrtnosti. Primjerice, u posljednje 23 godine dijabetes je u svijetu porastao za velikih 43 posto, ali smrtnost od iste bolesti narasla je samo devet posto.

"Činjenica da mortalitet brže opada od učestalosti bolesti koje nisu fatalne dodatni je dokaz da treba više pažnje obraćati na zdravstvene probleme koji uzrokuju invalidnost i nesposobnost, a ne samo fokusirati se na smanjenje mortaliteta", rekao je vodeći autor studije Theo Vos, profesor na sveučilištu u Washingtonu.

Upravo se čita

Image
nevjerojatno!

Spašavali dijete pa zaradili kaznu od 10 tisuća kuna zbog prebrze vožnje! 'Gledala sam ga kako ostaje bez zraka'

RTL/Hina/ 9.6.2015. u 15:50

Više s weba

Pročitajte još

Image
trudničke muke

Što jesti ako ste trudnica i imate mučnine, prema stručnjaku

Više s weba