Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nealkoholni steatohepatitis

Za zdravu jetru brokula na jelovniku tri do pet puta tjedno

Znanstvenici su ustanovili da zapadnjački način prehrane utječe na razvoj hepatičke steatoze, no da brokula svojim zdravim sastojcima sprečava njezin razvoj

Image

Brokula

Foto: Thinkstock
Hina/ 10.3.2016. u 11:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uključite li brokulu u prehranu, ovo zdravo povrće zaštitit će jetru od razvoja raka i boriti se protiv razvoja hepatičke steatoze ili masne jetre, u medicini poznate i kao nealkoholni steatohepatitis, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

Masna jetra ili steatoza jetre je patološko nagomilavanje masti u stanicama jetre u tolikoj mjeri da mast čini više od pet posto jetrenog tkiva. Pritom jetra može biti blago do umjereno povećana, prenosi Le Parisien.

Znanstvenici su učinak konzumiranja brokule na zdravlje proučavali na laboratorijskim miševima s dijagnosticiranim rakom jetre u čiju su prehranu uključili brokulu

Masna jetra uglavnom je posljedica načina života alkoholičara, no sve češće se dijagnosticira i kod osoba koje ne konzumiraju alkohol ili ga piju u malim količinama. U takvim slučajevima govorimo o nealkoholnom steatohepatitisu. Kod oboljelih masna jetra može biti posljedica pretilosti, dijabetesa, izloženosti nekim kemijskim agenskima, može biti i posljedica uzimanja nekih lijekova, kao i pothranjenosti, a javlja se i zbog različitih stečenih ili urođenih poremećaja metabolizma masti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovo stanje dugo se smatralo benignim, no po novim saznanjima ono može postati vrlo ozbiljno. Naime, ukoliko se zapusti može rezultirati razvojem ciroze ili raka jetre.
Hepatička statoza najčešće je asimptomatska, zbog čega je dijagnosticiranje bolesti otežano. U najvećem broju slučajeva masna jetra otkriva se slučajno tijekom rutinskih pregleda.

Znanstvenici su učinak konzumiranja brokule na zdravlje proučavali na laboratorijskim miševima s dijagnosticiranim rakom jetre u čiju su prehranu uključili brokulu.

Upravo se čita

Podijelili su ih u četiri grupe. Jedna je grupa, među ostalim, često konzumirala brokulu, a ostale isključivo različitu "zapadnjačku" hranu, bez brokule.

Pokazalo se da se u grupi miševa koji su konzumirali zapadnjačku hranu i brokulu smanjio broj postojećih čvorića, iako ne i njihova veličina. Znanstvenici su ustanovili da zapadnjački način prehrane utječe na razvoj hepatičke steatoze, no da brokula svojim zdravim sastojcima sprečava njezin razvoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Konstatirali su i da brokula sprečava apsorpciju masti, regulirajući proizvodnju lipida u jetri. Podsjetili su da konzumiranje tri do pet obroka brokule tjedno utječe na smanjenje rizika od razvoja nekoliko vrsta karcinoma, među kojima su rak dojke, prostate i rak debelog crijeva.

Hina/ 10.3.2016. u 11:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba