Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Novo istraživanje

Zašto gluten nema ulogu negativca u našoj prehrani?

'Čini se da gluten često neopravdano dobiva ulogu negativca u našoj prehrani', rekla je liječnica Paola Tosi sa Sveučilišta Reading.

Image

Tjestenina

Foto: Thinkstock.com
Život i stil/ 4.11.2019. u 16:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prehrana bez glutena vjerojatno nije dobra za vaša crijeva, pokazuje novo istraživanje. Prehrana bez glutena - proteina koji se nalazi u namirnicama poput kruha, tjestenine i žitarica posljednjih je godina postala vrlo popularna. Ali novo istraživanje sa Sveučilišta Reading i Sheffield kažu da izbjegavanje ovih proizvoda može biti besmisleno.

Zdravim volonterima, kojima nije dijagnosticirana celijakija ili osjetljivost na gluten, davali su namirnice koje imaju prirodni gluten ili brašno bez glutena dvaput dnevno tijekom dva tjedna. Istraživanje, objavljeno u časopisu Gastroenterology pokazalo je da grupa koja je jela gluten nije imala više želučanih tegoba u odnosu na grupu koja nije jela gluten.

"Čini se da gluten često neopravdano dobiva ulogu negativca u našoj prehrani", rekla je liječnica Paola Tosi sa Sveučilišta Reading za Daily Mail.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Hrana bez glutena' možda nema koristi za zdravlje kod mnogih koji ga izbjegavaju u prehrani iz uvjerenja da je gluten 'loš' za ljudska crijeva. Gluten ne uzrokuje probavne probleme kod osoba koje nemaju fiziološku osjetljivost na njega", napisala je za Knowridge. "Celijakija koju pokreće gluten utječe na jedan posto populacije, a osjetljivost na gluten je drugačije stanje koje se sve više prepoznaje. Pacijenti koji imaju određene simptome ne bi trebali preći na prehranu bez glutena već prvo bi prvo trebali potražiti savjet svog liječnika", kaže dalje.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba