Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
zdrava prehrana

Zašto su nam masnoće potrebne u prehrani?

Nisu sve masnoće jednake (loše masnoće mogu povećati rizik od povećanja tjelesne težine i kroničnih bolesti), a postoje masnoće koje su vrlo zdrave

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 14.6.2019. u 15:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tijekom posljednjih godina masnoće su došle na loš glas, ali sad se čini da više nije tako. Počinje se shvaćati koliko su važne za zdravlje mozga, hormona, pa čak i za gubitak težine. Naravno, nisu sve masnoće jednake (loše masnoće mogu povećati rizik od povećanja tjelesne težine i kroničnih bolesti), a postoje masnoće koje su vrlo zdrave.

Nutricionistkinja Megan Fahey objasnila je za MGBfoodzašto su masnoće važne:

  • Masnoće su potrebne za osjećaj sitosti. "Masnoća je makronutrijent koji potiče mozak da prepozna osjećaj sitosti i tako se smanjuje prejedanje", kaže Fahey.
  • Masnoće su potrebne za apsorpciju vitamina i minerala. "Četiri vitamina se mogu apsorbirati samo u prisutnosti masnoća: vitamini A, D, E i K", dodaje dalje. Osim toga, brojni antioksidansi, poput likopena, bolje se apsorbiraju u prisutnosti masnoća, a istraživanja su povezala zasićene masti s poboljšanom apsorpcijom kalcija i zdravijim kostima.(Foto: Thinkstock)
  • Masnoće održavaju rad mozga i živaca. "Mozak je u osnovi sastavljen od masnoća i kolesterola, tako da su masnoće izuzetno važne za funkcioniranje mozga", kaže Fahey, dodajući da masnoća također štiti i izolira živce, te im omogućava slanje signala između mozga i živaca.
  • Masnoće i kolesterol potiču seksualni nagon. "Zasićene masnoće i kolesterol neophodni su za sintezu spolnih hormona - estrogena, progesterona, testosterona - i pomažu u održavanju ukupne hormonske ravnoteže", kaže Fahey.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
dojenčad i mala djeca

Koliko će dijete naučiti gledajući u ekrane ipak ovisi o njegovoj dobi?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba