Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
prevariti mozak

Znanstvenici otkrili način kako da zaboravimo loše uspomene i traume

Dobro pamćenje je znak dobrog mentalnog zdravlja, no što je s onim lošim uspomenama koje bismo htjeli zaboraviti?

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 6.2.2020. u 15:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Traumatično iskustvo može ostaviti brojne negativne posljedice na tijelo i psihu - od osjećaja beznađa, depresije, anksioznosti, PTSP-a, do tjelesnih bolesti.

No, što ako možemo manipulirati uspomenama, odnosno utjecati na mozak i skladištenje sjećanja? Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois vjeruju da su pronašli način.

U studiji je sudjelovalo 19 volontera koji su morali gledati neutralne ili negativne fotografije pri čemu im je praćena aktivnost mozga. Rečeno im je da se fokusiraju na ono što je u centru fotografije ili pak na pozadinu te da nakon četiri sekunde kažu kako se osjećaju - loše, dobro ili neutralno.

"Ideja je bila da vidimo možemo li aktivacijom strategije regulacije emocija utjecati na pamćenje", kaže za portal Mbg Profesor psihologije Florin Docoa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Ispitanici su se nakon nekoliko dana vratili i ponovno ocijenili fotografije, koje su im sada bile poznate. Rezultat je bio taj da fokusiranjem na neutralne detalje u pozadini traumatične scene na fotografiji možemo promijeniti način na kojoj memoriramo, odnosno kodiramo uspomenu.Trauma će se činiti puno blaža i puno ćemo manje detalja zapamtiti ako gledamo u pozadinu fotografije. I što je najbitnije, regija u mozgu koja je zadužena za pamćenje emocija neće se previše aktivirati, odnosno u konačnici, trauma se neće prejako urezati u pamćenje.

Upravo se čita

Image
VEČERA ZA 5 NA SELU

Luka je otac sina s invaliditetom: 'Možete shvatiti kako hoćete, ali ja svome Anti nisam dao da bude invalid'

  • Ljudi koji su nakon emocionalne traume odustali od života zaista mogu umrijeti

Ljudima koji rade stresne poslove (policajci, medicinske sestre, hitne službe, vatrogasci, kirurzi) ili osobama koje pate od depresije, ovakva emocionalna regulacija može uvelike pomoći da se nose s traumama i negativnim događajima. 

"Ovo je prvi put da smo primijetili kako fokusiranje na kontekst emocionalnog događaja, traume, direktno i trenutačno utječe na formiranje pamćenja", kaže za Mbg profesorica i psihologinja  Sanda Dolcos. Već znamo da emocije imaju jak efekt na formiranje uspomena, no kada su one negativne mogu pričinjavati veliki probleme ljudima koji iznova i iznova prolaze kroz detalje traume".  Ova strategija nudi novi pristup i priliku da krenu dalje ljudima koji su doživjeli traumu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Život i stil/ 6.2.2020. u 15:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba