Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
istraživanje

Istraživači su napokon otkrili vezu između predanosti i dobrog seksa

Pravo pitanje je: čini li predanost seks boljim ili ste odani zbog dobrog seksa? Objavljeno je novo istraživanje u kojem je sudjelovalo 366 parova

Image

seks

Foto: Thinkstock
Život i stil/ 11.11.2019. u 15:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Seks sa strancem ili novim partnerom može biti jako uzbudljiv, ali treba nešto reći o intimnom, ugodnom i duboko povezujućim seksom koji možete imati s dugogodišnjim partnerom. Mnoga istraživanja povezala su predanost s većim seksualnim zadovoljstvom, osoba puno više uživa u seksu kada ga ostvaruje s osobom kojoj je posvećena.

Pravo pitanje je: čini li predanost seks boljim ili ste odani zbog dobrog seksa?

Za novo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Sex and Marital Therapy, tim znanstvenika anketirao je 366 parova o odanosti i seksualnom zadovoljstvu tijekom prvih pet seansi terapije za parove. Istraživači su htjeli vidjeti hoće li odanost povećati seksualno zadovoljstvo i obrnuto.

"Partneri mogu biti više posvećeni vezi koja im nudi seksualno zadovoljstvo. Partneri koji imaju zadovoljene seksualne potrebe mogu se više posvetiti budućnosti svojih odnosa", piše u zaključcima istraživanja, a prenosi Minbodygreen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

(Foto: Pexels)

Obrnuto također može biti istinito. "Kako partnerska odanost raste, veća je vjerojatnost da će više vremena i energije posvetiti seksualnoj komponenti svog odnosa, povećavajući na taj način seksualno zadovoljstvo svakog partnera", navode istraživači.

Upravo se čita

Što je onda najbolje? 

"Uz temeljnu snažnu posvećenost, parovi razvijaju osjećaj sigurnosti u svojim vezama što ih vodi u seksualno istraživanje i na taj način uživaju više u seksu. Suprotno tome, niža razina posvećenosti može spriječiti partnere u komunikaciji ili uživanju u potpunoj fizičkoj bliskosti", dodaju. Pa što je onda najbolje? Pa oboje je jednako dobro. 

Kada su analizirali podatke, otkrili su dvosmjerni odnos između predanosti i seksualnog zadovoljstva - više jednoga tijekom jednog tjedna vodilo je do drugog sljedećeg tjedna. Međutim, nakon tri tjedna ovi podaci su promijenili. Seksualno zadovoljstvo i dalje je osiguravalo predanost duže od pet tjedana, "korist od seksualnog zadovoljstva je važna za poboljšavanje predanosti, ali sigurnost i ulaganje nisu manje važni za seksualno zadovoljstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na više načina se mogu interpretirati ovi zaključci. Najvažnije je da su ove dvije stvari povezane - kada poboljšate svoju cjelokupnu vezu i stabilnost, posredno će se poboljšati i vaš seksualni život. A kada poboljšate svoj seksualni život, vaš će cjelokupni odnos također biti potaknut na rast. Znači da generalni principi još uvijek stoje: Želite bolji seks? Radite na jačanju vašeg odnosa. Želite li ojačati svoju vezu? Seks je sjajno mjesto za početak.

Život i stil/ 11.11.2019. u 15:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba