Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
žensko zdravlje

Slijedite ove korake i vagina će vam biti zahvalna, a i seks će biti puno bolji

U vaginalnom području vrijede drugačija pravila, no što je to s ostalim dijelovima tijela. Ako ih poštujete, problema neće biti

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 13.11.2018. u 13:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog kiselosti vagine, kojom se ona brani od infekcija i gljivica, vaginalno područje uopće ne bi trebalo prati sapunom, iako to mnoge žene čine. Još je gore ako se pritom koriste sredstva za pranje koja sadrže miris. Kako biste očuvale zdravlje vagine poštujte ovih nekoliko pravila.

1. Ne zaboravite kondome 

Ako imate novog partnera ili često mijenjate seksualne partnere, obavezno koristite kondome. To je jedini učinkovit način kojim ćete se zaštiti od spolno prenosivih bolesti, ali i, što je manje poznato, očuvati kiselost vagine, a time i dobre  bakterije koje su zaslužne za njezino zdravlje.

2. Koristite lubrikant 

Određeni lijekovi poput antihistaminika, antiderpesiva i hormonalnih pilula ili pak predugi seksualni odnos mogu izazvati suhoću vagine zbog koje će seks biti bolan, a dovest će i do ozljede sluznice i velike vjerojatnosti za razvoj infekcije ili gljivica. Razgovarajte sa svojim partnerom i koristite lubrikant koji će ubrzati seksualni odnos i učiniti ga još boljim.

3. Redovito ginekologu

Godišnji ginekološki pregled nešto je što ne smijete preskakati. Pa ako i nemate nikakve simptome, otiđite ginekolo radi prevencije. Papa test i ultrazvuk važni su u očuvanju ženskog zdravlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

4. Kada ga morate nositi, nosite pamučno donje rublje

Kada bi mogla birati, vaša vagina bi sigurno izabrala pamuk jer diše i nježan je za kožu. Ako ste kod kuće otiđite korak dalje i nemojte uopće nositi rublje. Pustite vagini da diše. 

Upravo se čita

Image
'Na materinoj spizi...'

Kerem je otkrio kako napokon uživa s obitelji

5. Ne perite vaginu, ona to sama čini

Kada govorimo o higijeni, vagina se brine sama za sebe. Dobre bakterije koje se nalaze u njoj zaslužne su za očuvanje balansa, a najveći neprijatelj su kemikalije u sredstvima za pranje.Stoga, sredstvoim za intimnu njegu operite vanjski dio spolnog organa, a unutarnji ne dirajte.

6. Ne pretjerujte s antibioticima

Antibiotici ubijaju sve bakterije - i dobre i loše, ne čineći pritom razliku. Time ugrožavaju žensko zdravlje jer mijenjaju vaginalnu floru. Ako moratekoristiti antibiotike, ne prekoračujte dozu koju vam je propisao liječnik i prije no što ih počnete piti, provjerite jesu li vam zaista potrebni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

7. I vagina ima mišiće i treba ih vježbati

Kegelove vježbe nisu rezrevirane samo za period nakon poroda. One jačaju mišiće zdjelice, čuvaju nas od inkontinencije, jačaju cirkulaciju u organima zjdelice i poboljšavaju seksualni život - intenziviraju orgazam. 

Kegelove vježbe možete raditi i za vrijeme samog seksualnog odnosa, stišćući vaginalni mišićima partnerov penis te time i partneru pružiti dodatno zadovoljstvo. 
Trebalo bi raditi tri serije od po deset vježbi, a svaku držati pet sekundi. To je samo nekoliko minuta na dan, a dobrobit je velika. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

8. U seksu kao i u brisanju - od naprijed prema iza

Ako prakticirate vaginalni seks pobrinite se da je on zadnji na redu. Odnosno, nikada nemojte nakon analnog prakticrati vaginalni seks jer riskirate prijenos bakterija iz rektuma u vaginu, što može dovesti do ozbiljnih infekcija. Ako to ipak činite, promijenite kondom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ulja pod plahtama

Što više, to bolje: 4 najbolja prirodna lubrikanta prema preporuci ginekologa

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba