Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
UPOZNAVANJE NJEMAČKOG JEZIKA

Abeceda na njemačkom: uz brze savjete usvojite znanje o njemačkoj abecedi

Abeceda na njemačkom jeziku nije nimalo komplicirana, a mi vam donosimo savjete koji su vam potrebni da je brzo i lako naučite

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 27.2.2017. u 23:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Njemačka abedeca (Das Alphabet) sastoji se od 26 slova, od kojih svaki ima poseban izgovor. Točnije, njemačka abeceda zapravo se sastoji od šest samoglasnika i 20 suglasnika.

Osim osnovnih slova, na to se dodaju još tri slovna znaka za posebne glasove, takozvani prijeglasi (umlauti) koji su nastali spajanjem dva vokala.

Abeceda na njemačkom jeziku sadrži sljedeća slova: A/a, B/b, C/c, D/d, E/e, F/f, G/g, H/h, I/i, J/j, K/k, L/l, M/m, N/n, O/o, P/p, Q/q, R/r, S/s, T/t, U/u, V/v, W/w, X/x, Y/y, Z/z te ranije spomenute dodatne vokale Ä/ä, Ö/ö i Ü/ü.

Osim ovih slova postoji još jedan oblik, a to je oštro s (ß). Ukratko, to je slovni znak  koji se na početku odnosio isključivo na ligaturu, ali se kasnije proširio i na zamjenu dva slovna znaka s (ss, sz). Oštro s koristi se samo u onim riječima koje je pišu malim slovima, dok se u riječima velikih slova uvijek upotrebljava dvostruko slovo s.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Što se tiče prijeglasa, odnosno umlauta to je posebna promjena samoglasnika uzrokovana samoglasnikom u sljedećem slogu, u sklonidbi imenica, kod pridjeva u komparativu ili pak kod glagola u sprezanju. U njemačkom jeziku predstavlja nadslovni znak (dvije točkice) nad određenim slovima (ä, ö, ü).

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
'Na materinoj spizi...'

Kerem je otkrio kako napokon uživa s obitelji

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravopis

Pravilno pisanje imena ulica i trgova

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba