Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Savjeti za odabir

Bor u tegli - kako odabrati pravi bor u tegli

Razmišljate o kupnji bora u tegli? Otkrijte na što sve trebate obratiti pozornost prilikom kupnje bora u tegli te kako se za njega brinuti

Image
Foto: Pixabay.com
Život i stil/ 18.11.2021. u 6:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kod kupnje bora, vodite računa o tome da bor u tegli mora biti zdrav i dobro razvijen. Ako možete, bilo bi dobro da provjerite korijen. Ako je neposredno prije prodaje izvađen iz zemlje i samo uguran u lanac, moći ćete vidjeti glavno korijenje, dok će sitnog biti jako malo. Imajte na umu da e takvo drvce može osušiti kad ga posadite.

Pri kupnji bora u tegli, birajte patuljaste, spororastuće sorte jer će vam crnogorica brzo prerasti teglu i tako će zasjeniti ostale biljke u vrtu. Prije unošenja tegle u kuću, trebate ju držati nekoliko dana u garaži koju ne grijete. Tako će se lakše priviknuti na promjenu temperature.

Na tom mjestu bi trebala stajati i kad prođu blagdani, prije sadnje u vrt. U kući drvce nemojte držati duže od 10dana. Pri traženju pozicije, izbjegavajte one koje su blizu izvora topline. Idealna temperatura je 15 do 18 stupnjeva. Ako je bor u tegli izložen visokim temperaturama, prekinut će se period mirovanja i može pustiti nove izbojke, koji će smrznuti kad ga iznesete van. Svaki dan provjeravajte vlažnost supstrata koji se nalazi u posudi. Ne smije biti suh, ali ni previše vlažan.

Kako zaštititi drvce?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako ga sadite na nekom vjetrovitom mjestu, bilo bi dobro da ga privežete uz kolac. Ako drvo ostavljate u tegli do sljedeće sezone, onda je potrebno držati ga na nekom zaštićenom mjestu i teglu bi trebali omotati zaštitnim materijalom, kako ne bi smrznula. Drvce možete zajedno s teglom ukopati, onda ne morate paziti na zalijevanje.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Računi i plaćanja

Znate li koja je razlika između R1 i običnog računa?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba