Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
omiljene gljive

Branje vrganja: Kada rastu i kojih se pravila trebate pridržavati pri branju vrganja?

Vrganji su mnogima omiljene gljive, a rastu u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. U nastavku saznajte kojih se pravila trebate pridržavati kad je riječ o temi branje vrganja

Image
Foto: boletus.hr
Život i stil/ 8.8.2019. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrganj je jestiva je gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Raste na proplancima, obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom. Razni faktori, kao što su kiša i rosa, uz relativno povoljnu temperaturu zemljišta, blagotvorno djeluju na rast vrganja pa nije ni čudno što je jesen bolja i izdašnija vrganjima od drugih godišnjih doba. U nastavku saznajte koje je najpogodnije vrijeme za branje vrganja

Najpogodnije vrijeme za rast vrganja je kad kišom natopljena zemlja isparava kao izmaglica iznad tla. Prilikom berbe vrganju treba prići pažljivo i pregledati ga sa svih strana, zatim ga nježno kucnuti po klobuku, jer upravo taj zvuk nam otkriva njegovu starost. Ako je zvonak i napet, radi se o mladom vrganju.

No, kada je tema branje vrganja, važno je napomenuti da prema Pravilniku o zaštiti gljiva u Hrvatskoj nije dopušteno brati vrganje klobuka manjeg od 4 cm, a ako se naiđe samo na dva vrganja, jedan (manji ili crvljivi) mora se ostaviti na staništu i dopustiti mu da otrese zrele spore.

Najpogodnija temperatura za rast vrganja je od +5°C pa nagore, a što veća to bolje.
U listopadu i studenom pa sve do prvog snijega raste borov vrganj koji je otporniji na mrazeve tako da rast ovog vrganja traje do prvog snijega. Sličan je ovom običnom jesenskom vrganju (boletus edulis), i ovaj vrganj raste u periodu do studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sada ste saznali sve o temi branje vrganja.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odjevni predmeti i konfekcijske mjere

Koje su UK veličine odjeće i kako ih usporediti s drugima?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba