Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MAGIČNO DRVO

Breza: drvo poznato po ljekovitim svojstvima

Breza je drvo koje se ističe po visokom rastu, ali i ljekovitim svojstvima zahvaljujući kojima pomaže u rješavanju zdravstvenih problema

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 8.4.2017. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Breza - drvo koje najprije prepoznajemo po nevjerojatnoj visini, a svojim gracioznim izgledom uljepšava šume, parkove, ali i ponekim dvorištima. Za vas smo odlučili reći nešto više o brezi, drvu koje je prvenstveno poznato po svojoj ljepoti, a zatim i po ljekovitim svojstvima.

Porijeklo i izgled

Drvo breza (lat. Betula pendula) uglavnom raste u šumama, vlažnom tlu gorskih područja, ali je sve češće možemo vidjeti kao ukrasno drvo u gradskim parkovima. Najviše je rasprostranjena na području zapadne, sjeverne i južne Europe te čitave Azije.

Kad već opisujemo brezu, najprije je važno spomenuti njezinu nevjerojatnu visinu. Naime, ovo drvo može narasti i do 40 metara. Bez problema je možemo prepoznati po specifičnom izgledu debla prekrivenog bijelom korom koja se postepeno ljušti. Breza svoj cvat počinje već u mjesecu svibnju, a poznata je i pod nazivima bijela breza, brizovina, metlika te žalosna breza.

Ljekovita svojstva breze

Osim simpatičnog izgleda, breza je još od davnih dana poznata po bogatim ljekovitim svojstvima. Naime, oduvijek je cijenjena u mnogim narodima, naročito kod Indijaca, Indijanaca i Sibiraca. Oni su brali njezine listove te lisne pupoljke od kojih se i danas izrađuju zdravi sokovi te razni ljekoviti pripravci. Idealno razdoblje za branje i sušenje listova jesu svibanj i lipanj, dok se lisni pupoljci mogu brati već sredinom ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Listovi i lisni pupoljci breze u sebi imaju brojne ljekovite tvari kao što su tanin, eterično ulje, dikarbonska kiselina, betulabin, betuloretinska kiselina, soli kalija, kalcija i željeza, provitamin A, vitamin C i E.

Sa sigurnošću možemo reći da je breza zaista ljekovito, možda i magično drvo koje pomaže kod brojnih zdravstvenih problema. Učinkovit je lijek protiv kožnih bolesti, idealan je za uklanjanje bubrežnih kamenaca, smanjuje kolesterol, čisti krv, liječi gripu i prehladu te djeluje protiv opakih bolesti jetre.

Upravo se čita

Image
'BOJIM SE SAMA SEBE'

Paulina ne jede desert koji je pripremila jer se boji: 'Ako budem sada jela, bojim se da će doći do eksplozije'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čišćenje doma

Jednostavni savjeti kako očistiti pvc stolariju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba