Savjet stručnjaka

Crvenilo kože kod novorođenčadi: kako ga njegovati?

Pitali smo Anamariju Balić, dr.med., spec. dermatovenerologije, kako njegovati crvenilo kože kod novorođenčadi i kako prepoznati radi li se o ekcemu

Život i stil/ 21.12.2018. u 8:45

Roditelji često odlaze kod dermatologa zbog novonastalog crvenila kože kod novorođenčeta, dojenčeta ili djeteta starije dobi.

"Dermatitis ili upala kože može biti ekcem, to jest ograničena upala kože koja se manifestira crvenilom kože, suhoćom, upalom, vlaženjem i to u akutnoj fazi. Što ekcem duže traje, može prijeći u kroničnu fazu koja se očituje i stvaranjem hiperkeratotičnih naslaga i ragada", objašnjava Anamaria Balić, dr.med., spec. dermatovenerologije.

Ekcem može biti lokaliziran na određenim područjima kože i, ako je blag, može proći sam od sebe. "U pravilu, uz njegu emolijensima koji mogu pomoći da dođe do bržeg terapijskog učinka, često moramo posegnuti i za lokalnim kortikosteroidima različite potentnosti koji smiruju upalu".

Ako se ekcemi često javljaju na određenim područjima, onda roditelji moraju posumnjati na atopijski dermatitis. "Atopijski dermatitis se u pravilu kod djece razvija nakon trećeg mjeseca života i preporuka je da se svakako javite dermatologu", preporuka je Anamaria Balić, dr.med.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
potresne snimke

Objavljene audiosnimke Matijanićevih poziva: 'Ako za pet dana budete i dalje imali fibru i teže disali, dođite'

Život i stil/ 21.12.2018. u 8:45

Više s weba

Pročitajte još

Image
Vrt i okućnica

Da li znate zašto bugenvilija ne cvate?

Više s weba