Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Povrtnjak i radovi u vrtu

Da li je sadnja bijelog luka u jesen bolja od sadnje u proljeće?

Sadnja bijelog luka u jesen dovodi do toga da češnjevi imaju kraće razdoblje mirovanja te luk ne može trajati do sljedećeg ljeta i tako zaokružiti ciklus uzgoja.

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 17.11.2018. u 21:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sadnja bijelog luka u jesen varira u odnosu o kojem dijelu zemlje se radi pa tako sadnja bijelog luka u jesen u kontinentalnim područjima je sredinom listopada, dok je u mediteranskim područjima to krajem listopada pa do sredine studenog.

Znate li da su Egipćani prvi koji su počeli uzgajati bijeli luk, a on je odigrao i važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom i često je imao mjesto u grobnicama faraona. Zbog svoje intenzivne arome i okusa, češnjak se prvenstveno koristi kao dodatak mnogim jelima. Ima i visoku nutritivnu vrijednost. 

Jedna sjemenka češnjaka sadrži vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale: natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, željezo, sumpor. Glavni vitamini prisutni u češnjaku: karoten, vitamina E, B1, B2, B3 i vitamin C. Zdravstvenu vrijednost mu daje eterično ulje koje sadrži sumpor (okus i miris) i biljni antibiotik - alicin.

Sada kada znamo sve sastojke ovog bisera možemo se pozabaviti i njegovom sadnjom.
Najčešća je sadnja bijelog luka u jesen, a inače bijeli luk može se saditi i u rano proljeće. Češnjeve treba odvojiti od glavice pa iskoristiti krupnije za sadnju.
Saditi treba u redove razmaka 30 cm, a u redu razmak između češnjeva treba biti 10-12 cm, dubina sadnje bijelog luka u jesen je na 4-5 cm, a u proljeće 2-3 cm. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bijeli luk se vadi kada lišće požuti i njegova stabljika se polegne. Za češnjak iz jesenske sadnje to je krajem lipnja, a za onaj iz proljetne sadnje krajem kolovoza. 

Neposredno prije sadnje bijelog luka u jesen, za reprodukciju se biraju zdrave i neoštećene krupnije lukovice pravilnih oblika. 

Upravo se čita

Image
ČESTITKE!

Prijateljice završile na prvome mjestu, a Zoran odlučio da je Antonija za nijansu bolja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Uzgoj masline

Gnojidba maslina u jesen - zašto je ključna i kako je ispravno obaviti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba