Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SAVJET STRUČNJAKA

Dermatologinja Vrčić: Kako liječiti akne?

Dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije, objasnila nam je kako pravilno pristupiti liječenju akni

Selma Sakić/ 23.1.2020. u 14:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Akne su kronična upalna bolest od koje najčešće obolijevaju mladi u dobi između 13 i 25 godina. Zapravo učestalost u toj dobi je iznad 80 posto. Nisu sve jednake, imamo od lakših do težih oblika akni. Općenito, akne su među prvih deset bolesti u općoj populaciji i jedan od najčešćih problema zbog kojih pacijenti dolaze u dermatološke ordinacije", objasnila nam je dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije, iz Poliklinike Hilarus te dodala.

"Pregled akni obuhvaća postizanje interakcije s mladim pacijentima, zato što je terapija dugotrajna, a mi moramo razumjeti što je sve potrebno da bi se taj status kože na licu poboljšao, ali i koliko je taj mladi čovjek spreman baviti se svojom kožom. Onda procijenimo i propišemo terapiju koju on može provesti", rekla je dalje u videu. 

Postoji četiri osnovna tipa akni

"Dijagnoza se primarno postavlja na temelju kliničke slike. Mi pregledamo pacijenta, najčešće postoje promjene na licu, ali i na prsima i na leđima. S obzirom na kliničku sliku postoji četiri osnovna tip akni. Na licu pacijenata možemo vidjeti i kombinaciju upalnih promjena. Ovih podjela se držimo i kada određujemo terapiju. Također se uzima i anamneza da vidimo kakva je bila situacija u obitelji, ali i je li se koža tretirala ranije. Krećemo li od nule ili već imamo preparate koji nisu dali rezultate. Sve to utječe na odluku kako ćemo liječiti akne. Zapravo onda nastupa dogovor s pacijentom i kreće se s terapijom", dodala je. 

"Terapija može biti lokalna ili sistemska. Blaži oblici akni zahtijevaju lokalnu terapiju. Treba biti ustrajan, svakodnevno provoditi terapiju i očekivati rezultate terapije šest do osam tjedana. To kažem svojim pacijentima i tada ih zapravo naručujem na prvu kontrolu, osim ako ima nekih iritacija i novih preparata. Kod pacijenata kod kojih terapija ne uspijeva ili dođu već s težom kliničkom slikom može se provoditi peroralna (uzimanje tableta)", kaže dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovaj način liječenja obično daje dobre rezultate, pogotovo ako još iskombiniramo s dermokozmetikom. Ona je nama vrlo dobar pomagač u obliku tih preparata", rekla je na kraju.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odjevni predmeti i konfekcijske mjere

Znate li koje su američke veličine obuće?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba