Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Biljni svijet

Divlja endivija biljka koja zaslužuje više prostora na vašem stolu

Divlja endivija cijenjena je radi svojih listova, koji se jedu sirovi i kao salata. Ako volite gorkasto svježi okus povrća, divlja endivija je prava namirnica za vas

Image

endivija kudrava

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 15.9.2018. u 22:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

​Endivija, cikorija i radič su bliski srodnici, pa se često i njihovi nazivi zamjenjuju. To su jednogodišnje ili dvogodišnje zeljaste biljke iz porodice cichoriuma, u koju spadaju endivije, cikorije i radiči.Njihovi nazivi su još i: divlja vodopija, obična vodopija, vuzlika, konjska trava, kažiput, vodoplav, radič,a latinski: Cichorium intybus

Divlja endivija  je cikorija koja najviše nalikuje zelenoj salati, iako je robusnije teksture i kao ostale cikorije ima određenu gorčinu. 
Endivija je zimsko zeljasto povrće koje se konzumira kuhano ili kao salata. Smatra se da je podrijetlom iz Indije, iako postoje i mišljenja da potječe iz Egipta ili Kine, ili da je hibrid između C. intybus i C. pumilum, divljih vrsta iz Turske i Sirije. Poznavali su je još stari Egipćani, Grci i Rimljani koji su je vrlo cijenili i poštivali, 
Dijetetska vlakna iz divlje endivije pomažu zdravlju srca tako da vežu žučne soli u debelom crijevu i izlučuju ih iz tijela.
Iako niskog energetskog sadržaja i visokog udjela vode, endivija je nutritivno vrlo vrijedna namirnica. Zbog značajnog sadržaja vitamina C i beta-karotena, svrstava se u hranu za zdravo srce. 

Image

Divlja endivija biljka koja zaslužuje više prostora na našem stolu

Foto: www.pixabay.com
Image

Divlja endivija biljka koja zaslužuje više prostora na našem stolu

www.pixabay.com

Za razliku od endivije, njeni srodnici, cikorija i radič, mogu se peći ili pirjati.
Divlja endivija će, osim nutritivnog, poboljšati i vizualni izgled svakog sendviča
U francuskom stilu, divlju endiviju možete poslužiti s popečenom slaninom i croutonima, a u mediteranskom stilu s inćunima i kaparama, uz dodatak maslinovog ulja i limunova soka. 
Divlja endivija ima listove koji su gorki i opori. Bez obzira na takav ukus divlja endivija je specijalitet u nekim kuhinjama. Divlja endivija odlična je u raznim jelima koja se pripremaju u tavi pa se često koriste u talijanskoj kuhinji kao dodatak tjesteninama ili rižotima.

Endivije su puno zanimljivijeg okusa i čvršće strukture od drugih zelenih salata. Za njih također vrijedi da su unutarnji, svijetlo žuti listovi delikatni, a vanjski zeleni gorči. Zbog toga treba kupovati glavice s dosta svijetlih dijelova. Vrlo je važno da ih dobro zamotate kad ih čuvate u hladnjaku, prvo u plastičnu vrećicu, a zatim u foliju ili tamni papir, da ne dođu u dodir sa svjetlom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba