Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SAVJET STRUČNJAKA

Fizioterapeut Dren Mlinarec: Zašto bi plivanje bilo najbolja aktivnost za kralježnicu?

Smatram da je uvijek bolje razmisliti i istraživati nego se zadovoljiti jednostavnim odgovorom

Image
Foto: www.profimedia.hr
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Postoje priče koje se ponavljaju i ponavljaju sve dok ih ne prihvatimo kao provjerenu činjenicu. Tako primjerice vjerujemo da je Marco Polo rođen na Korčuli, a Bijela kuća u Washingtonu izgrađena od bračkog bijelog kamena, iako ni za jedno ne postoje čvrsti dokazi. 

Ovdje spada i preporuka da je plivanje preporučena aktivnost za osobe koje imaju problema s kralježnicom. I to za širok spektar bolesti kralježnice. Fizioterapeuti preporučuju, liječnici preporučuju, ostali stručnjaci uključeni u proces liječenja preporučuju - plivanje. 

Ako svi preporučuju, onda mora biti točno. Ili baš i ne? Umjesto odgovora idemo razmisliti. Smatram da je uvijek bolje razmisliti i istraživati nego se zadovoljiti jednostavnim odgovorom.

Svaki put kada bih pitao zašto je plivanje najbolji izbor, dobio bih uglavnom jedan od ova tri odgovora: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sila uzgona djeluje rasteretno na cijelo tijelo
Zašto je to dobro? Astronauti provedu prilično vremena u bestežinskom stanju i vrate se s osteopenijom i osteporozom. A bili su besprijekornog zdravlja, kriteriji su u tom poslu strogi. Kako onda rasteretno djelovanje koristi običnom bolesnom čovjeku? I kako mu to pomaže da bude funkcionalniji u stvarnim uvjetima (izvan vode)? To su sasvim drugi uvjeti, i u njima moramo funkcionirati. 

Kod plivanja je uključeno cijelo tijelo
Zar ta tvrdnja ne vrijedi zapravo za cijeli niz aktivnosti? Postoje li aktivnosti koje uključuju cijelo tijelo, a doprinose zdravlju kralježnice na više razina nego plivanje? Jednom savladana tehnika plivanja znači ubuduće beskonačno mehaničko ponavljanje istih pokreta, a tijelo i um za razvoj trebaju varijabilnost. 

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

Voda pruža otpor tijekom plivačkih pokreta (vježbe s otporom)
Opet, zar ne postoji cijeli niz “kopnenih” aktivnosti kod kojih možemo primjenjivati opterećenje? Štoviše, možemo ga dozirati i prilagođavati zdravstvenom stanju i ciljevima rehabilitacije.

Ostali odgovori spadaju u opće pozitivne utjecaje na zdravlje (bolji san, redukcija stresa, itd.) pa se već izlazi iz konteksta zašto je plivanje preporuka za bolesti kralježnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

(Foto: Shutterstock)

Prije nego razmotrimo ostale mogućnosti, osvrnut ću se na tri najčešća stila plivanja. To su prsno plivanje (još ga zovemo "ženski stil"), kraul (od eng. crawl, zovemo ga "muški stil") i leđno plivanje (pretpostavljam da je uniseks). Bez da ulazim duboko u razloge, kao fizioterapeut dobronamjerno dajem savjet da se prvi stil (prsno plivanje) zapravo treba izbjegavati kod određenih bolesti kralježnice. 

Kao što sam ranije napisao, postoji cijeli niz rekreativnih i sportskih aktivnosti kojima možemo unaprijediti zdravlje kralježnice. I više od zdravlja kralježnice, štoviše ne možemo niti trebamo djelovati izolirano samo na kralježnicu, već na zdravlje u cjelini. Kod izbora trebali bismo postaviti nekoliko pitanja:

Je li ta aktivnost meni dovoljno zanimljiva da bih se njome kontinuirano bavio/la?
Ako je odgovor negativan, koliko ima smisla baviti se nečime preko volje, samo zato jer je netko to preporučio? Slažete li se da je unutrašnja motivacija vrlo važna za kontinuirani rad na sebi? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kolike su mogućnosti za razvoj? 
Bavite li se plesom ili borilačkim vještinama, nakon godina provedenih u tim aktivnostima imate još toliko prostora za razvoj da vam jedan život nije dovoljan. A plivanje? Hmmm…

Koliko mi ono što razvijam kroz tu aktivnost koristi u stvarnom životu?
Razvija li propriocepciju? Unaprjeđuje li učinkovitost pokreta i kretanje u cjelini? Razvija li stabilnost? Razvija li statičku i dinamičku ravnotežu? Razvija li koordinaciju? Razvija li osjećaj za vlastito tijelo? Razvija li kognitivne sposobnosti?

To je moje razmišljanje, a bit će mi drago čuti i vaše. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mjere i odnosi

Čvor brzina koju ne poznaju svi dovoljno

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba