Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Gomoljaste proljetnice

Frezije u tegli - gomoljasto cvijeće u vašem vrtu

Frezije u tegli su ukovičasto i gomoljasto cvijeće, spomenuti ćemo samo neke od načina uzgoja i da li je preporučljivo zasaditi frezije u tegli

Image

frezije u tegli

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 9.2.2020. u 0:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najljepši dio godine je proljeće, kada nam  priroda pokaže svu svoju ljepotu i boje. Savršeno je vrijeme za sadnju frezije u tegli u vrtu u kojem ćete uživati već u rano proljeće, ljeto pa sve do jeseni.

Ali, ako želite posaditi lukovičasto i gomoljasto cvijeće, za to ćete se morati pobrinuti puno ranije, odnosno u jesen. Ne dvojite oko toga da li posaditi frezije u tegli 

Tada vrtni centri, poljoprivredne trgovine i cvjećarnice nude lukovice i gomolje šafrana, zumbula, narcisa, tulipana, visibaba i ostalih vrsta lukovičastog cvijeća otpornoe na niske temperature. Ako ih kupite, posadite frezije u tegli obavezno najkasnije do kraja listopada.

Nikako ih ne valja posaditi prerano, jer bi za topla vremena mogli početi rasti i nadzemni dijelovi biljke pa će kasnije stradati od mraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pri kupnji uvijek morate birati samo zdrave i neoštećene lukovice frezije te paziti da na njima ne bude mrlja ni sivkastih micelija gljivica. 

Lukovičasto i gomoljasto cvijeće posadite na sunčane gredice na kojima ga u protekle dvije, tri godine niste uzgajali.  

Upravo se čita

Image
utrkivali se?

Tešku prometnu nesreću u kojoj je kraj Mostara poginula obitelj skrivili hercegovački tajkun i sin tajkuna?

Lukovičasto i gomoljasto cvijeće  sadite nakon što prestane ranoproljetni mraz. Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti.
Treba imati na umu da frezije u tegli ne podnose stajsko đubrivo i nepropusno tlo. Zato tlo treba biti pjeskovito, odnosno propusno. Manje lukovice treba saditi dubini od 15, a veće na dubinu od 30 centimetara.

Sadite li frezije u tegli, morate se pridržavati pravila da lukovica mora biti prekrivena debelim slojem zemlje koji je dvostruko deblji od njene visine.  Bude li zima duga i oštra, tlo nakon sadnje prekrijte slojem lišća, komposta ili treseta. I čekajte proljeće, kad će lukovičasto cvijeće zasjati u punom sjaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lukovice frezije rastu po 2-3 cvijeta, svaki se sastoji od 8 i više kruničnih listića koji su srasli u osnovi, a tvore ljevkastu formu. Lukovice se sade u jesen. Frezije ne vole previše mokro tlo ni preveliku vlagu stoga je dobro saditi frezije u tegli s dobrom drenažom.

Život i stil/ 9.2.2020. u 0:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Književna vrsta pjesme

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba