Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zdrava prehrana

Ima li bučino ulje rok trajanja?

Bučino ulje orašastog okusa idealan je dodatak u najrazličitijim kombinacijama. No, ima li bučino ulje rok trajanja ili se nutritivna svojstva nikada ne gube?

Image
Foto: pexels.com
Vijesti.hr/ 21.3.2018. u 9:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako možda nije toliko uobičajeno koristiti bučino ulje u odnosu na maslinovo ili suncokretovo, upravo je ulje napravljeno iz sjemenki buče iznimno bogato nutritivnim vrijednostima. Ovo ulje blagotvorno djeluje na imunitet, zdravlje kože, hormonsku ravnotežu. Zanimljivo je dodati snažan utjecaj na prostatu, pa čak i kvalitetu spermija. No, znanost nije sa sigurnošću potvrdila postoji li kraj za bučino ulje rok trajanja ili nutritivne vrijednosti ovog proizvoda ostaju prisutne godinama.

Image
Foto: pexels.com
Image
pexels.com

Iako određeni proizvođači bučinog ulja preko deklaracija ističu kako bučino ulje rok trajanja ističe 12 mjeseci nakon otvaranja istog, tu informaciju treba uzeti s rezervom. Naime, vrlo je moguće da bučino ulje rok trajanja može trajati godinama, ali sve ovisi o načinu na koji skladištite ovu tekućinu.

U jednom se i znanstvenici i proizvođači slažu: ulje je potrebno čuvati na suhom i hladnom mjestu, daleko od bilo kakvih potencijalnih izvora vlage u našim domovima. Također da biste produžili bučino ulje rok trajanja ne preporučuje se izlagati ulje na sunčevu svjetlost ili neki drugi izvor topline.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravopis

Pravilno pisanje imena ulica i trgova

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba