Ljekovito bilje / Iskoristite ljekovite čari koje nudi primorski vrijesak

Image
Foto: Thinkstock

Primorski vrijesak prepoznatljiva je biljka široke namjene. Poznata je po svojoj aromatičnosti idealnoj u kulinarstvu, ali i po jakim ljekovitim svojstvima

18.9.2018.
10:10
Thinkstock
VOYO logo

Primorski vrijesak poznat je još pod nazivom čubar ili primorski vrisak, a radi se o Satureji Montani odnosno grmovitoj biljci koja može narasti i do 40 centimetara. Za one koji vole aromatična jela primorski vrijesak nezamjenjiv je, a nalazi se u mnogim začinskim mješavinama. 

Mnogi, pak, vole ovu jedinstvenu biljku zbog njezinih ljekovitih svojstava pa je nezobilazan dodatak vrtu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorski vrijesak u vrtu

Ova izgledom nenapasna biljka prostranjena je po cijelom Mediteranu. Najbolje raste na sunčanim, suhim i toplim prostorima, a možete ju primijetiti na stijenama u skupinama. Razmnožava se sjemenom, a cvjetovi su dvospolni. Najčešće su bijeli ili crvenkasti. Plod primorskog vrijeska je kalavac i cvjeta se na oraščiće. 

Cijela je biljka prekrivena žlijezdama i prepuna aromatinim eteričnim uljem, a cvjetovi su prekriveni nektarom zbog čega je primorski vrijesak miljenik među pčelarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Med vrijeska

Med primorskih vrijesaka ubraja se među najkvalitetnije vrste meda. Može odlično mediti u odgovarajućim uvjetima, a dnevno donese i do 5 kila meda. Med primorskog vrijeska je izuzetno mirisan te žuto-zelenkast, a ne kristalizira čak godinu dana. 

Ljekovita svojstva biljke

U zdravstvene svrhe koristi se kako bi ublažili crijevne tegobe poput proljeva, nadutosti i bolova u želucu te zaustavili povraćanje. Neki ga koriste i za spriječavanje plućnih bolesti, a  od njega se može praviti čaj. Njegovo eterično ulje sadrži cimen, a prepuno je mineralnih soli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena u kulinarstvu

U kulinarstvu primorski vrijesak nerijetko se koristi kao začin, a vrlo često je sastavni dio provalsanskih mješavina začina. Njegova aroma slična je origanu, majčinoj dušici ili timijanu. Koristi se i za konzerviranje mesa, a odlično paše uz variva ili krumpir. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo