VRT I BILJE / Istarski lješnjak

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Lješnjak je plod lijeske. Izrazito je nutritivno bogat.

26.11.2019.
0:00
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Među tradicionalnu istarsku kulturu ubrajamo i lijesku. U Istri su poznate dvije vrste lješnjaka: istarski duguljasti i istarski okrugli lješnjak.

Istarski  duguljasti lješnjak je ovalno duguljastog oblika, krupan a na vrhu ploda malo spljošten. Prosječno teži oko 3 do 3,5 grama. Izuzetno je rodna sorta, a zbog tvrđe ljuske manje strada od nametnika nego ostale vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istarski okrugli lješnjak je krupnog ploda okruglastog oblika, također na vrhu malo spljošten. Prosječno teži oko 3 grama. Osrednje je rodnosti, otporna je na većinu bolesti.

Cvatnja lijeske započinje u zimu, a plodovi dozrijevaju u kolovozu. Zreli su kada promjene boju i lako ispadaju iz zaštitnog omotača u kojem rastu. Ljuska zrelog ploda je smeđe boje. Prerano ubrani plodovi lješnjaka nisu toliko kvalitetni ni ukusni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lješnjak je bogat vitaminima B i E, folnom kiselinom, te mineralima poput bakra, magnezija, fosfora, mangana i željeza. Također, sadrži i puno vlakana i omega 3 masne kiseline.

Dobrobiti lješnjaka su velike. Osim što ovu visokokvalitetnu namirnicu možemo koristiti prilikom pripreme jela, često se koristi u kozmetici. Ulje lješnjaka idealno hrani kožu, sprječava nastanak bora, koristi se u njezi tijela i kao ulje za masažu tijela te kao maska za kosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo