Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ukrasno drveće

Jacaranda drvo - ukrasno drvo očaravajućeg izgleda

Jacaranda drvo izgleda zaista spektakularno u vrijeme kada njegova krošnja cvjeta te iz daleka podsjeća na ljubičasti oblak, slijedi više o ovom nepoznatom drvetu

Image

Jacaranda drvo

Foto: www.pixabay.com
rtl.hr/ 3.10.2018. u 20:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jacaranda drvo je brzorastuće, suptropsko stablo koje potječe iz Južne Amerike. Sadi se kao ukrasno drvo u vrtove i parkove zbog svojih grozdastih plavih cvjetova. 

Može narasti udo visine od 5 do 15 metara, a kora ovog stabla je tanka i glatka, sivozelene boje. 
Cvijet je plavo-ljubičaste boje do 5 cm velik, a raste u grozdovima u kojim ih ima i 30-ak komada. Cvjeta u proljeće i rano ljeto.
Jacaranda drvo uspijeva na područjima gdje nema dugotrajnog mraza, a podnosi temperaturu i do -7°C.

Jacaranda drvo ima listove koji podsjećaju na listove mimoze, pa otud dodatak imenu (mimosifolia), a cvijet je u obliku malih zvončića. 
Ovo ukrasno drvo se može sresti u mnogim gradovima južnog dijela Europe, a rasprostranjeno je na cijelom jugu Španjolske gdje mu posebno odgovara klima.

Jacaranda drvo dolazi iz porodice koja ima 49 cvatućih vrsta biljaka, Bignoniaceae. Izvornog je porijekla iz tropskih i suptropskih područja Meksika, Srednje Amerike, Južne Amerike, Kube, Jamajke i Bahama, a često je sađeno ukrasno drvo u Aziji, posebno u Nepalu. 
Jacaranda ukrasno drvo je prilično često u južnoj Kaliforniji, Floridi, Argentini, Južnoj Africi, Zimbabveu, Australiji, Španjolskoj i Zambiji te je uvedena u većinu tropskih i suptropskih područja do te mjere da je tamo ušla u popularnu kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Književna vrsta pjesme

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba