Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Biljni svijet

Kada se bere jesenski češnjak?

Postoje dvije vrste češnjaka jesenski češnjak i proljetni češnjak, a znate li kada se bere jesenski češnjak?

Image

Kada se bere jesenski češnjak ?

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 12.8.2018. u 18:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jesenski češnjak se sadi u listopadu i ima dosta krupnije češnjeve, dok je onaj proljetni znatno sitniji. Razlika je dakle u vremenu sadnje - jesenski se sadi u listopadu, proljetni na rano proljeće. 

No, kada se bere jesenski češnjak?

Priprema tla za sadnju počinje rano u jesen i započinje dubokim oranjem na 25-35 cm. 

Prije sadnje češnjaka površina se poravna, čemu treba obratiti veliku pozornost, posebno pri jesenskoj sadnji.
Jesenski češnjak sadi se na 4-5 cm, a proljetni na 2-3 cm dubine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Proljetni će dozrijeti malo kasnije od jesenskog češnjaka. 
Jesenski češnjak dozrijeva krajem srpnja i početkom kolovoza, a najbolji trenutak za berbu češnjaka prepoznati ćete po tome kada nadzemni dio biljke počne žutjeti, a stabljike se počnu polijegati. 
Pratite redovito promjene na vašem jesenskom češnjaku već od kad počne lipanj. Tako ćete najbolje ocijeniti i sami kada se bere jesenski češnjak.
Ne smije se predugo čekati. Čim je češnjak spreman za berbu, treba ga čim prije izvaditi. 
Do tog vremena lišće će požutjeti, omekšati i venuti. 
Ne smijete ni čekati da lišće potpuno uvene, jer će se onda pri berbi lišće otkidati pa će i pojedini češnjevi početi da se odvajaju se iz glavice. Tada bi češnjak bilo jako teško  čuvati tijekom zime. Bere se obavezno za suhog vremena.

To su odgovori na pitanje kada se bere jesenski češnjak a evo još nešto o sušenju i čuvanju češnjaka.
Češnjak se najbolje čuva na sobnoj temperaturi (iznad 18 stupnja) i to obavezno na suhom. 

Upravo se čita

Image
EMISIJA 'KAD SMO BILI MALI'

Znate li tko je ova slatkica s fotografije? 'Bila sam nesigurna kao dijete, uvijek u svom svijetu'

Češnjak se nakon berbe suši obavezno u hladovini, a već nakon par dana može se početi spremati. 
Možete ga splesti u vijence, ili odrezati stabljiku te pospremiti u sanduke. 
Bere se dakle sa stabljikama i tako se ostavi da se posuši.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Što je proza i kako izgleda prozni tekst?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba