Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ptice

Kako se ponašaju ptice stanarice u proljeće?

Postoje bezbrojne mogućnosti za zanimljiva proučavanja i promatranja ptica u proljeće, a kako se ponašanju ptice stanarice u proljeće možete pročitati u nastavku

Image

ptice stanarice u proljeće

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 24.6.2019. u 22:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako se ponašaju ptice stanarice u proljeće?

Kada se zapitamo kamo se ptice u proljeće sele, većinom to dobro pogađamo – iz toplijih krajeva vraćaju se kući, a koji su to topliji krajevi i gdje su to ptice bile? 
Tu je i drugo pitanje - što rade ptice stanarice u proljeće?
Kako se  ponašaju ptice stanarice u proljeće u vrijeme kada se ptice selice vraćaju u naše krajeve?

Svatko od nas poznaje i razlikuje bar nekoliko vrsta ptica: goluba, vrapca, galeba, rodu... 
No, oko nas, u našim naseljima, žive još mnoge, vrlo česte vrste ptica koje možemo svakodnevno promatrati, samo ako ih upoznamo i naučimo razlikovati. 
Pod pojmom ptice selice mislimo na ptice koje zimi napuštaju naše krajeve i lete najčešće prema jugu, dok pod pojmom ptice stanarice mislimo na ptice koje čitavu godinu borave u istom kraju, iako se mogu kretati u širem području, što nazivamo skitnjom. Znajući koje ptice ostaju trebamo znati i kako se ponašaju ptice stanarice u proljeće. 

U Hrvatskoj možemo razlikovati, zahvaljujući umjerenoj klimi, do 300 različitih vrsta ptica, od kojih su čak dvjestotinjak selice. Neke se ptice sele samo iz sjeverne u južnu Hrvatsku, neke pak samo skakuću s mjesta na mjesto gradeći nova gnijezda, neke iz sjev. Europe dolaze u Hrvatsku, a neke iz Hrvatske odlaze u, već spomenute, toplije krajeve, tj. u Afriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stanarice: crvendać, čavka, divlja patka, fazan, galeb, grlica gugutka, plavetna sjenica, siva vrana, sivi ćuk, svraka, škanjac, velika sjenica, veliki djetlić, vrabac...

Ptice stanarice u proljećetakođer mijenjaju ponašanje, a pjesme, koje se nisu čule dugo vremena, ponovo odzvanjaju zrakom. Ptice zauzimaju teritorije gdje namjeravaju gnijezditi. Neke imaju male teritorije, neke velike; neke ih brane samo od pripadnika svoje vrste, neke i od drugih vrsta. Neke najviše vole vrtove, neke polja, neke šume. Mogućnost proučavanja ovih raznolikih pojava je dana svim promatračima i u vrlo kratkom vremenu se mogu naučiti mnoge zanimljive činjenice.

Upravo se čita

Image
NOVA SEZONA

Josip razočaran u Nikolu jer je uzeo novce i odustao od 'Života na vagi': 'Mi kad smo došli s treninga rekao je da se zeznuo...'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 24.6.2019. u 22:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
matematika

Što su to dekadske jedinice?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba