Šumsko voće / Kako se zemlja za jagode priprema za sadnju?

Image
Foto: Pixabay

Zemlja za jagode, prije same sadnje, mora ispuniti osnovne preduvjete za podizanje nasada jagoda, pročitajte u nastavku što je sve potrebno napraviti

14.8.2018.
17:01
Pixabay
VOYO logo

Zemlja za jagode mora se dobro pripremiti tako da ispuniti osnovne preduvjete za podizanje nasada jagoda. Iako je jagoda prilagodljiva različitim pedološkim i klimatskim uvjetima.

Zemlja za jagode traži nekoliko osnovnih stvari.  Izbor tla - tla trebaju biti rahlija i laganija, i moraju biti bogata humusom. Treba biti optimalan pH 5,5-6,5 , i dobra opskrbljenost makroelementima. Na kraju najbitnije je da zemlja za jagode bude ona na kojoj ne „leži“ voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema zemlje za sadnju jagoda započinje oranjem na dubinu 30-40 cm.
Ako se radi o ilovasto-pjeskovitom tlu, preporučuje se oranje na dubinu od 50 cm.

Nakon oranja ide se sa distribucijom organskih i mineralnih gnojiva. Slijedi fina priprema zemlje za jagode (frezanje). Slijedeća faza je izrada gredica, a potom se postavljaju cijevi za navodnjavanje kapanjem i polietilenska folija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlja za jagode je najpovoljnija je na položajima koji nisu izloženi vjetru i akumulaciji hladnog zraka. Za rane sorte jagoda najbolji su južni položaji, bez mrazeva u kasno proljeće. Na takvim zemljama sazrijevanje plodova je desetak dana ranije u odnosu na sjeverne položaje. 

Ako se vaša zemlja za jagode nalazi na mjestima prekomjerne vlažnosti ili je tlo s visokom razinom podzemnih voda, u takvim slučajevima je najbolje uzgajati jagode na visokim gredicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo