Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Pustinjske biljke

Kako žive i preživljavaju životinje u pustinji?

Životinje u pustinji su jedne od najizdržljivijih vrsta na svijetu. U nastavku saznajte koje su zapanjujuće prilagodbe omogućile da životinje u pustinji preživljavaju

Image

životinje u pustinji

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 28.4.2019. u 22:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Životinje u pustinji evolucijom su stvorile takve prilagodbe koje im omogućavaju da održe temperaturu i koriste manje vode. Primjerice deve su životinje u pustinji koje mogu tjednima preživjeti bez dotoka vode zahvaljujući spremnicima u svojim velikim grbama. Njihove nosnice i trepavice su također iznimno važna prilagodba koja ovim životinjama u pustinji služi kao barijera od pijeska.

Mnoge životinje u pustinji poput pustinjske lisice su noćne životinje što znači da izlaze samo kad sunce oslabi. Zanimljivo je da pustinjska kornjača u jugozapadnom dijelu SAD-a provodi znatan dio vremena u podzemlju te tako ostaje uvijek u ugodnom temperaturnom području. Većina pustinjskih ptica jesu nomadske vrste, ovakve vrste životinja u pustinji su u neprestanoj potrazi za hranom zbog čega stalno prelijeću pustinjskom područjem.

Kada govorimo o pustinjskim insektima, namibijska buba ima sposobnost preuzimanja vlage iz magle koju potom čuva kao rezervu vode.

Životinje u pustinji stvorile su posebne prilagodbe koje ih čine jednima od najizdržljivijih životinja na svijetu. Ipak, s obzirom na dugi niz godina koje su životinjama u pustinji potrebne da stvore određene prilagodbe, ovim je životinjama iznimno teško naučiti na bilo kakvu promjenu u njihovoj okolini što nas još jednom podsjeća na važnost očuvanja okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 28.4.2019. u 22:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba