Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vrt i okućnica

Kalifornijski čempres - idealan čempres za bonsai stabla

Cupressus macrocarpa je vrsta čempresa poznata po imenu, kalifornijski čempres. Kalifornijski čempres zvan još i sobni čempres, zimzeleno je četinarsko drvo, porijeklom iz Kalifornije

Image

Kalifornijski čempres

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 31.5.2019. u 6:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kultivar Cupressus macrocarpa, kalifornijski čempres, poznat i po imenu limun čempres, je jedan od najatraktivnijih patuljastih četinara sa svijetlim zlatnožutim igličastim listićima, koji unose svjež miris limuna u prostoriju.

Kao sobna biljka može narasti u visinu od 60 cm do 90 cm, a može se i rezati na određenu visinu i oblik. Odličan je izbor za bonsai.
U parkovima naših primorskih naselja kultiviraju se: kalifornijski čempres (Cupressus macrocarpa), arizonski čempres (Cupressus arizonica) i himalajski čempres (Cupressus torulosa).
Kalifornijski čempres je zimzelena biljka. 
Zbog mogućnosti orezivanja u razne oblike i figure, poput piramide, grma ili minijaturnog drveta kultivari kalifornijskog čempresa se mogu uzgajati u domu na terasama ili balkonima. 

Kalifornijski čempres ne zahtijeva posebnu skrb. Prilikom sadnje mu je potrebno osigurati dobro dreniranu podlogu jer u protivnom razvije plitko pa ima slabo korijenje zbog čega je onda podložan stradavanju od jačih vjetrova i isušivanja. 
Dobra ukorijenjenost preduvjet je za otpornost na sušu.
Kalifornijski čempres voli sunčane položaje jer u sjeni ne postiže maksimalne estetske vrijednosti. Jako dobro podnosi rez i brzo se regenerira pa je time idealan kandidat za šišanje i oblikovanje.  

Osjetljiv je na jako nisketempterature te stoga ako imate kalifornijski čempres posađen u teglama treba ga tijekom zimskih mjeseci skloniti na toplije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 31.5.2019. u 6:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba