Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
vrste soli

Kamena sol - znate li kako nastaje?

Kamena sol jedna je od tri vrste soli koje se često koriste u kulinarstvu

Image

Morska sol

Foto: Thinkstockphotos.com
Život i stil/ 13.12.2017. u 10:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kuhinjska sol neizbježan je dodatak koji poboljšava okus jelima. Prema načinu dobivanja razlikujemo tri vrste soli: kuhana sol, morska sol i kamena sol. Znate li koja je razlika između ovih vrsta soli?

Kuhana sol dobiva se iz naslaga soli na mjestima gdje je nekad bilo more pa se njegovim povlačenjem nataložila sol. Kuhana sol nastaje tako da se bušenjem i polaganjem cijevi dolazi do nalazišta soli, te se u cijevi pušta voda koja topi sol. Tako se salamura diže na površinu, a netopivi ostaci padaju na dno. Salamura se ispumpava, te se "kuhanjem" isparava voda da ostane samo sol.

Morska sol se dobiva u solanama isparavanjem morske vode u plitkim bazenima. Isparavanje se obavlja samo u ljetnim mjesecima jer bura i Sunce čine stvaraju najpovoljnije uvjete za proizvodnju. U Hrvatskoj su najpoznatije solane u Pagu, Ninu i Stonu.

Kamena sol se dobiva iskapanjem naslaga soli u rudnicima na sličan način kao i ugljen. Nakon što se iskopa kamena sol se melje i pročišćava te prolazi sličan postupak kao i morska sol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 13.12.2017. u 10:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba