Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
orasi

Kanadski orah: otkrijte novu sortu kanadskog oraha

Kanadski orah ili kako se još naziva crni orah drvo je izuzetnih ljekovitih i kvalitetnih svojstava. Sve o njegovim karakteristikama, pročitajte u članku.

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 22.5.2019. u 21:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Drvo kanadskog oraha može doseći visinu oko 30 metara čiji je promjer stabla jedan metar.

Za razliku od obično oraha, ovaj je mnogo kvalitetniji, ima veće plodove s tvrđom ljuskom, teže se čisti, ali zato pokazuje izvanredna ljekovita svojstva. Još jedna dodatna prednost je što i brže raste od običnog oraha. A sada nešto više o njegovoj primjeni u zdravstvene svrhe.

Kanadski orah biljka je koja obiluje mineralima, jodom koji utječe na pravilno djelovanje štitnjače, vitaminom C, alkaloidima koji posjeduju antitumorna svojstva te tvari poput tanina i kinona koji služe u borbi protiv parazita. Smatra se da u kombinaciji s klinčićem i pelinom može ubiti oko 100 vrsta parazita. Osim parazita, velike šanse nemaju ni gljivice ukoliko dođu u kontakt s ovom ljekovitom biljkom.

Rade se i tinkture kanadskog oraha koje djeluju i kada su u pitanju zloćudni tumori, a djelotvornim se pokazao i kada su u pitanju alergije, visok krvni tlak, kožna bolest psorijaza, zatim artritis te druge upravo zbog obogaćenosti omega- 3 masnim kiselinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zanimljivo je spomenuti da se za liječenje koristi kora, tj. ljuska kanadskog oraha, a ne njegova jezgra te i listovi mogu poslužiti za izradu čaja ili obloga. Valja napomenuti da svaki oblik uzimanja crnog oraha npr. tinktura, tableta i dr., treba pravilno dozirati te se posavjetovati sa liječnikom. Osobama s bolestima bubrega i jetre te dojiljama i trudnicama, uzimanje i liječenje orahom se ne preporuča.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
OTVORILA DUŠU

Marina iz 'Pet spojeva tjedno': 'Nisam u dobrim odnosima s ocem svog djeteta, i trudnoću sam prolazila sama'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba