Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Voćarstvo

Koja je najvažnija zaštita voćaka u proljeće?

Zaštita voćaka u proljeće je važna da bi na vrijeme zaštitili voćke kako urod ne bi bio smanjen, a zaštita voćaka u proljeće provodi se na svim vrstama voćaka

Image

zaštita voćaka u proljeće

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 8.5.2019. u 14:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zaštita voćaka u proljeće je vrlo važna. Krenimo od jabuke, jer većina sorti jabuke nalazi se u fenofazi pojave cvjetova i ružičastog pupa. 
Pojavljuje se uzročnik krastavosti plodova koji može inficirati voćku vrlo rano kada krene otvaranje pupova pa sve do jeseni odnosno do kraja vegetacije. 
Simptomi napada javljaju se na listu, plodu, granama i rijetko na cvijetu. Na mladim listovima se mogu primijetiti zelenkaste pjege koje s vremenom posive i potamne, a list se uvije, osuši i otpadne.

Vrlo je važno da se zaštita voćaka u proljeće provede na vrijeme tj. u ovim fazama razvoja treba  jabuke osigurati  kvalitetnu zaštitu protiv krastavosti i pepelnice.

Pepelnica se prepoznaje po karakterističnim bijelopepeljastim prevlakama na svim zelenim organima. Listovi su uski, uvijeni u lijevak i uspravno položeni.

Kod breskve je možda i najvažnija faza - faza "mišjih uši". U toj fazi protiv kovrčavosti lista breskve treba se raditi zaštita voćaka u proljeće i tretirati breskve s odgovarajućim pripravkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog nepostojanog vremena, kad hladnoću naglo smijeni toplina, a nju opet naruše snjegovi i mraz, voćke mogu napasti razne bolesti te im naštetiti i takve vremenske prilike. Stoga je zaštita voćaka u proljeće neophodna. Voćke i vinovu lozu potrebno je dobro oprskati sa svih strana i doslovno ih „okupati“ otopinom, jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana i u pukotinama kore.

Zimsko ili takozvano plavo prskanje je najvažnija zaštita voćaka u proljeće i preventivna mjera u zaštiti bilja koju na voćkama i vinovoj lozi nikako ne bi smjeli preskočiti.

Upravo se čita

Image
hrđavo oružje

Novinar objavio navodne snimke kalašnjikova koje dobivaju mobilizirani Rusi: 'Što će s time, prenijeti tetanus?'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 8.5.2019. u 14:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba