Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Povrtnjak i radovi u vrtu

Koje sorte krastavaca salatara poznajete

Velik dio ukupne svjetske proizvodnje krastavaca čine krastavci za preradu, dok su za upotrebu zanimljive sorte krastavaca salatara

Image

sorte krastavaca salatara

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 20.11.2019. u 10:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Indija je pradomovina krastavaca gdje se uzgajaju već više od 3.000 godina. Prvo su iz Indije preneseni na područje Grčke i Italije a potom su ih Rimljani dalje širili po Europi. 

U našim krajevima idealni su uvjeti za proizvodnju krastavaca namijenjenih preradi, a osigurano je i tržište, ali isto tako i sorte krastavaca salatara  su kultura za koju postoji veliki interes i na inozemnom tržištu. 
Pod krastavcima za preradu podrazumijevaju se mladi plodovi dužine 3-12 cm.. 

Sorte krastavaca salatara su Eva i Sunčani potok koja je ujedno i najraširenija sorta. Sorte krastavaca salatara oblikuju plodove dužine 16-18 cm, s malobrojnim krupnim bradavicama i crnim oštrim bodljama. 
Poznata sorta krastavaca Eva, ima plodove dužine 20-22 cm, obrasle sitnim gustim bradavicama te bijelim nježnim bodljama. Mladi plodovi ove sorte mogu se i kiseliti. Postoje i salatni hibridi.

Tu su još i sorte krastavaca salatara Senzacija, te Pariški i Rajnski kornišon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za uspješan razvoj sorte krastavaca salatara zahtijevaju relativno visoke temperature, izuzetno su osjetljivi na niske temperature i ugibaju uslijed slabijih mrazeva. Budući da tehnološki brzo dozrijevaju podesni su za uzgoj i u krajevima s kratkim ljetom. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Znate li koje su vrste lirskih pjesama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba